Annons:

Oxgårdens intäkt per dag för asylsökande: 54 000 kronor

Migrationsverket betalar 200 kronor per dygn för de 270 asylboende på Oxgården. Det ger Oxgården intäkter på 54 000 kronor om dagen – och drygt 1,6 miljoner i månaden. – Jag gör inte det här för vinsterna, utan för att göra en samhällsinsats, säger ägaren Staffan Samuelsson.

Annons:

Avtalet mellan Oxgården och Migrationsverket gäller fram till den 31 januari. 150 flyktingar väntas flytta in imorgon och senast 1 november kommer ytterligare 120 personer till Vimmerby. Enligt avtalet mellan parterna ska Migrationsverket betalar 200 kronor per flykting och dygn för boendet på Oxgården. Det är myndighetens takpris för boende med självhushåll.

Räknat med 270 flyktingar från den 1 november får Oxgården intäkter på 54 000 kronor om dagen, drygt 1,6 miljoner i månaden och nästan fem miljoner fram till 31 januari.

– Jag har bara följt prislistan och det är samma pris som gäller oavsett om det är Holiday Club i Åre eller ett nedlagt ålderdomshem i skogen. Vi har inte haft någon förhandling om priset, säger ägaren Staffan Samuelsson.

Kunde du tänka dig att gå ned i pris?

– Under sommaren så har vi intäkter på 2 300 per lägenhet, så det här är en bra bit under halva priset vad det kostar normalt. Dessutom har vi ingen uppvärmning under sommaren och vi kommer att anställa personal för detta. Jag tycker att vårt pris är rimligt. Det är inget överpris.

I den senaste upphandlingen som Migrationsverket genomförde i område syd erbjöd de privata aktörerna boendepriser från 197-200 kronor per natt.

– Jag har inte sett att man är under takpriset, men jag har inte koll på den marknaden. I region syd låg de flesta på 200 kronor, men har man ett förfallet ålderdomshem kanske de själva väljer att inte ta 200 kronor.

Tycker du att 54 000 kronor om dagen är mycket pengar?

– Det är vad intäktssidan är, men kostnadssidan vet jag inte än. Jag har ingen uppfattning om det. Jag har gjort det här utifrån att vi har ungefär 300 bäddar och moraliskt känns det konstigt att neka behövande flyktingar tak över huvudet. Normalt är vi ett hotell, men jag gör inte det här för att öka vinsterna, utan för att göra en samhällsinsats.

Om du gör det av moraliska skäl, kunde du inte ha begärt ett lägre pris?

– Det har inte skett någon förhandling, utan det här är ett unikt avtal mellan Oxgården och Migrationsverket. Priset har inte varit uppe till diskussion överhuvudtaget. Sen vet vi inte vilka kostnader som uppstår när de flyttar ut. Det kan bli ett ökat slitage.

Vet du vilka utgifter du kommer att ha som är knutna till asylboendet?

– Ingen aning. Det är längst ned på min prioriteringslista just nu.

Avtalet gäller fram till den 31 januari. Men redan nu öppnar Samuelsson för en förlängning:

– Den här krisen kommer inte att minska och det går inte att sätta en barnfamilj i en snödriva i januari. Vi måste ha beredskap för att det kan bli längre än 31 januari.

Oxgården är ett populärt boende under turistsäsongen i Vimmerby.

– Jag vet inte hur länge det kan vara ett asylboende. Det är lättare att göra den bedömningen om några veckor. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt