Annons:

Inte aktuellt för Vimmerby att ta emot fler flyktingar från Afghanistan

Det är inte aktuellt för Vimmerby kommun att ta emot fler flyktingar från Afghanistan. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Inte aktuellt för Vimmerby att ta emot fler flyktingar från Afghanistan

Alla landets kommuner har fått frågan om att ta emot flyktingar från Afghanistan efter talibanernas maktövertagande. För Vimmerby kommun är det inte aktuellt.
– Vi har inte resurserna, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Talibanerna har på nytt tagit makten i Afghanistan och USA:s sista soldater har lämnat landet. Senast talibanerna regerade i Afghanistan var mellan 1996 och 2001. 

Nu befarar stora delar av övriga världen att mänskliga rättigheter – inte minst kvinnors – kommer att kränkas. Många människor väntas också fly landet efter talibanernas maktövertagande och en ny flyktingvåg till Europa och Sverige kan bli verklighet. 

Samtliga kommuner i Sverige har fått frågan om man med kort varsel kan ta emot människor på flykt från Afghanistan. 

– Det är socialförvaltningen som har fått en förfrågan och alla kommuner har fått en fråga om det finns intresse att ta emot fler än vad som är överenskommet. Det här har tittats på av både socialförvaltningen och det har också stämts av i koncernledningen, säger Jacob Käll (C), ordförande i kommunstyrelsen.

På arbetsutskottets möte på tisdagen tog Vimmerby beslut om hur man ställer sig till att ta emot eventuella flyktingar från landet.

– Vi kommer inte skicka in någon intresseanmälan. Socialnämnden har gjort ett ställningstagande och vi har ingen invändning mot deras ställningstagande. Vi kommer att ta emot det som är överenskommet och det gäller tio kvotflyktingar och ett ensamkommande barn under 2021, säger Käll.

Vad är orsaken till det?

– Vi har god kompetens för att göra det, men vi ser inte att vi har de totala resurserna för att ta emot fler. Därför skickar vi inte in någon intresseanmälan. 

"Mycket bättre läge"

Frågan kommer dock finnas med på agendan framöver.

– Utvecklas situationen på ett nytt sätt behöver vi ha frågan på agendan igen. Även om vi har kompetensen behövs det bostäder, barnomsorg och så vidare. Det klarar vi inte. Om frågan aktualiseras på riks- eller länsnivå så behöver förstås alla svenska kommuner ta sin del. 

Hur är Vimmerbys beredskap om det blir en stor flyktingvåg likt 2015?

– Det är realistiskt att säga att det finns en uppenbar risk att människor tvingas fly från Afghanistan. Blir det så måste vi se vad vi kan göra. Vi har god beredskap rent kunskapsmässigt men för sex år sedan hade vi mycket bättre läge gällande bostäder. Det är en sak som har blivit betydligt mer begränsad än då.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt