Annons:

FISK ÅTERKALLAS – HAR SÅLTS I STOR BUTIKSKEDJA

Axfood återkallar en av sina laxprodukter. Genrebild. Foto: MostPhotos

FISK ÅTERKALLAS – HAR SÅLTS I STOR BUTIKSKEDJA

Livsmedelsjätten Axfood, med kedjor som Willys och Hemköp, har återkallat en laxprodukt efter att den visat sig innehålla listeria.

Annons:

Det är vid en egenkontroll som bakterien hittats. Det finns inga rapporterade sjukdomsfall och halten av listeria är under gränsvärdet, men koncernen tar det säkra före det osäkra.

Produkten det handlar om är Kallrökt lax i bit, 200 gram, av märket Falkenberg Seafood. Laxen är odlad i Norge.

Produkten har sålts i flera av Axfoods butikskedjor, men det handlar om ”begränsad omfattning”.

– Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen och utreder nu med leverantören hur detta har kunnat ske, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård i ett pressmeddelande.

Kunder som köpt varan ska i första hand lämna tillbaka den i samma butik.

Om Listeria: Listeria monocytogenes förekommer överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterien sprids via livsmedel som smittats och äts utan att hettas upp ordentligt. Bakterien dör vid en upphettning till minst 70 grader. Listeria monocytogenes är en bakterie som kan orsaka infektionen listerios, en sjukdom som kan drabba både människor och djur. Listerios hos människa är ovanlig, men det är en allvarlig sjukdom som drabbar framför allt personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre.

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt