Annons:

Efter blygsamma höjningen förra året – så tänker VEMAB kring fjärrvärmetaxan

Olle Fogelin är vd för Vimmerby Energi- och Miljö AB. Foto: Simon Henriksson

Efter blygsamma höjningen förra året – så tänker VEMAB kring fjärrvärmetaxan

Det väntas chockhöjningar på fjärrvärme runt om i landet. Hur det blir i Vimmerby är ännu inte klart.
– Vi arbetar med frågan just nu, säger VEMAB:s vd Olle Fogelin.

Annons:

Kraftigt stigande priser på fjärrvärme väntar på många håll i landet. Flera bolag har höjt priserna så pass mycket som 25 till 30 procent. 

Inför 2023 valde VEMAB att höja fjärrvärmetaxan med två procent. Det var en låg höjning jämfört med många andra, men ändå en stor höjning i relation till de senaste åren.

Hur mycket det blir inför 2024 är ännu oklart.

– Vi är inte framme ännu och arbetar med frågan just nu. I grund och botten handlar det om förhöjda bränslepriser och det slår även mot oss. Det är bekymmersamt och knepigt. Det handlar samtidigt om att en volym av värmekonsumenter ska tycka att det är attraktivt och fjärrvärme är attraktivt och har många fördelar. Inte minst är det bra miljömässigt och avlastar också elnätet, säger VEMAB:s vd Olle Fogelin.

"Slår på kostnadssidan"

VEMAB har cirka 2 200 kunder med fjärrvärme. Höjningen till 2023 innebar att den fasta avgiften höjdes med 111 kronor och den rörliga avgiften med 233 kronor. 

– Vi kommer kunna gå ut taxan framåt hösten. Vi är ännu inte klara med jobbet, men det slår ganska hårt mot ekonomin för oss. Vi ligger bra till på fjärrvärmesidan i Nils Holgersson-rapporten. Just nu pågår det en utredning och vi tittar på många olika faktorer. 

Kan du ge någon hint om hur pass stor höjningen blir?

– Nej, det kan jag inte. Jag kan bara konstatera att prishöjningarna på bränsle slår på vår kostnadssida, sedan är det här ett styrelsebeslut i slutändan. Vi kommer lägga fram ett förslag.

När tar ni beslutet i styrelsen?

– Sannolikt blir det i oktober månad. Det är målsättningen, även om det inte måste vara klart då. 

På vissa håll handlar det om 25-30 procent. Vad tänker du om det?

– Det är tufft naturligtvis. Men har bränslepriserna i vissa fall ökat med 100 procent så måste det transfereras på något sätt. Den viktiga frågan är om det är en tillfällig ökning eller permanent. Går priserna ned längre fram eller är det ett nytt prisläge som etablerar sig? Vid det sistnämnda har vi en del utmaningar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt