Annons:

NY MILSTOLPE NÅDD I 300-MILJONERSPROJEKTET

På bilden ses Johan Linder LRF Vimmerby, Helen Nilsson KSO Vimmerby kommun, Rune Larsson LRF Kisa, Per Andersson E.ON Energidistribution, Niklas Gustafsson Vimmerby kommun, Conny Forsberg Kinda kommun. Foto: Pressbild

NY MILSTOLPE NÅDD I 300-MILJONERSPROJEKTET

Eons största satsning just nu sker i Vimmerby. Totalt 315 miljoner investeras i den nya ledningen mellan Vimmerby och Kisa. Nu har projektet kommit halvvägs – och Gullringen får nu ström från ett helt annat håll än tidigare.
– Det är en milstolpe för oss och alla som varit engagerade i projektet, berättar Björn Persson, regionchef på Eon.

Annons:

Projektet har pågått i nästan 15 års tid och vållade en hel del debatt innan Eon slutligen kunde sätta igång jättebyggnationen. Nu har projektet alltså nått Gullringen där en ny station nu spänningssatts – samma sak har man även kunnat göra med den nya stationen i Horn.

– Ledningen är klar från Kisa och ned till Gullringen. Från och med nu får Gullringen strömmen norrifrån, innan har man gått den söderifrån. Det här betyder att vi kan börja riva den gamla ledningen mellan Gullringen och Södra Vi och därefter bygger vi upp den nya.

Vid årsskiftet väntas projektet ha nått Södra Vi och den nya station som byggs där.

– När det sker vid årsskiftet får Södra vi en effektökning från 40 kilowatt till 130. De som gör vågen där är Ljunghälls som får en elkapacitet som de länge frågat efter.

 "Får en stabilare strömförsörjning"

Persson beskriver att projektet går enligt plan och man väntas klara tidsmålet på sommaren 2024.

– Vi ligger i fas genom ett väldigt bra arbete av vår entreprenör Vattenfall Service som bygger ledningen. Som det ser ut nu håller vi även budgeten på 315 miljoner kronor.

Vinsten med projektet blir en högre stabilitet och en mycket högre kapacitet.

– Vi får en stabilare strömförsörjning, framförallt när vi kan koppla ihop båda ändarna. Då får man redundans i Gullringen, alltså man kan få el från två håll. Så har det inte varit tidigare. Det blir också en kapacitetsökning från lägre nivåer till mycket mycket högre nivåer. Vimmerby kommun ökar kapaciteten flera gånger om jämfört med idag. Det ger en möjlighet om det är verksamheter som vill utvecklas eller om det vill komma in nya verksamheter.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt