Annons:

Kungafamiljen en vinnare i budgeten – apanaget höjs

Foto: Alexis Daflos, Kungahuset.se / Photo Alexis Daflos, The Royal Court, Sweden

Kungafamiljen en vinnare i budgeten – apanaget höjs

En av vinnarna i regeringens budgetproposition är kungafamiljen. Nästa år höjs apanaget med två miljoner kronor. År 2020 blir det elva miljoner.
– Det handlar om förstärkning av säkerheten på Stockholms slott och om löneökningar, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Annons:

Kungen och hovstatens plånbok blir större nästa år – 2,2 miljoner kronor skjuts till i hovets budget. Men den stora ökningen beräknas komma år 2020, då kungens kostnader beräknas öka med nästan elva miljoner kronor jämfört med i dag. 

På en pressträff sade finansminister Magdalena Andersson att ökningen av apanaget berodde på att kungafamiljen växer. Något hon nu backar från. 

– Hon hann inte utveckla svaret. Det handlar om en vanlig pris- och löneuppräkning. Det var ett skämtsamt sätt att illustrera detta och hon utvecklade inte resonemanget efteråt, säger Magdalena Anderssons pressekreterare Gösta Brunnander, till Aftonbladet.

Kungafamiljen gick back

Enligt Margareta Thorgren, informationschef på hovet, kommer 3,9 miljoner gå till Stockholms slott och säkerheten kring kungafamiljen år 2020.

– Det är inget annat än det. Det övriga är lönehöjningar och årliga justeringar. Det vill vi från hovet bara förtydliga, säger hon.

Verksamhetsberättelsen för 2016 visade att närmare 40 audienser med utländska ambassadörer har hållits. Kungen och kungafamiljen genomförde över 900 officiella programpunkter under året, vilket var en ökning med drygt åtta procent jämfört med föregående år.

Hovstatens medel ska täcka kostnader för representation, statsbesök, resor, transporter, personal samt levnadskostnader som är direkt kopplade till statschefens funktion.

Kungafamiljen backade med 600 000 kronor förra året. Bättre gick det för Slottsstaten, som tar hand om vård och underhåll av det kungliga kulturarvet. De redovisade ett överskott på 6,9 miljoner kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt