Annons:

Nu åker Kenny ned till Ukraina igen – har med sig frilansjournalist

Kenny Fransson har gjort otaliga resor till Ukraina och nu är det dags igen. Foto: Privat

Nu åker Kenny ned till Ukraina igen – har med sig frilansjournalist

Det blev ingen resa till Ukraina vid jul för Kenny Fransson. Nu ska Södra Vi-bon dock åka ned igen till det krigsdrabbade landet.
– Om situationen tillåter tänker jag röra mig kring Lutsk, men det blir även en sväng till Kiev, säger han.

Annons:

För vilken gång i ordningen börjar bli ointressant. Eldsjälen Kenny Fransson har prisats för sitt engagemang för Ukraina efter Rysslands invasionskrig.

Nyligen hade han tankar på att åka ned till det krigshärjade landet över julen, men den resan fick skjutas fram. Inom några dagar väntar ändå en ny resa till Ukraina. Den här gången ska han ha med sig en frilansjournalist. 

– Det är en journalist som har velat följa med tidigare och nu var det ett bra läge, berättar Kenny Fransson.

Han åker som vanligt med en mängd förnödenheter. Det handlar bland annat om mat, sjukvårdsmateriel och hjälpmedel från kommunen. 

– Jag har bland annat 27 kaminer med mig ned och har fått cirka 50 kilo korv från Korvmoppen. Nyligen fick jag in ett hundratal madrasser, så jag hoppas kunna få med mig en del ned. Det är så mycket sönderbombat, så många har inte madrasser att ligga på. En del av det här tänker jag dela ut själv där nere.

Tänker ta sig till Kiev

Om situationen tillåter planerar han att röra sig kring Lutsk vid både sjukhus och barnhem samt ta sig till huvudstaden Kiev. 

– Vi tänker att vi stannar vid en stad utanför Kiev först och ligger där en natt innan vi åker till Kiev över dagen. 

Hur länge planerar du att stanna?

– Det blir nio till tio dagar ungefär. Jag behöver åka hem till barnen, annars hade jag varit kvar ännu längre. 

Tydlig avtrubbning

Kenny Fransson får fortfarande in saker att ta med till Ukraina, men märker av en tydlig avtrubbning.

– Nu finns det grejer och ekonomi till tre resor ungefär och det är jätteroligt, men man märker att det sker en avtrubbning. Skulle alla familjer i Vimmerby skänka en konserv eller ett paket makaroner, så skulle det bli jättemycket. Men det är få som gör det. Om alla avvarade en tjugolapp i månaden så skulle det också bli jättemycket pengar, men jag har förståelse för att många har det tufft nu. Det är inte så många andra från Sverige som är med hela vägen och lämnar ut det man skänkt. Här kan jag ju verkligen visa hur det kommer till hjälp för behövande i Ukraina. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt