Annons:

Ukrainaprofilen såg kunder bli nekade:

Profilen Kenny Fransson är en sådan som alltid har kontanter hemma. "Man ska ha en nödkassa", säger han. Bilden är ett montage. Foto: Ossian Mathiasson/Mostphotos

Ukrainaprofilen såg kunder bli nekade: "Ska man ha i åtanke"

Det har varit stora problem att betala med kort i både Ica-butiker och på Apotek Hjärtat under torsdagen. Profilen Kenny Fransson är en som alltid är förberedd för sådana här situationer.
– Man ska alltid ha en nödkassa med kontanter, säger han.

Annons:

Under torsdagen gick Ica ut med att det är bekymmer att betala med kort i deras butiker och på Apotek Hjärtat. Enligt de tidigare uppgifterna ska det gälla alla bankers kort. 

En som är förberedd på en sådan här situation är Kenny Fransson. Han var själv och handlade på morgonen.

– Jag såg att kunder blev nekade för att de inte hade några kontanter. Det är problematiskt, säger han.

Efter alla sina resor till krigshärjade Ukraina har han ytterligare fått upp ögonen för frågan.

– Jag hade alltid kontanter innan också, men nu är problematiken större och kan bli ännu större vad gäller ryskt håll. Jag tycker att man ska ha det i åtanke vad gäller det här elektroniska. Det är en farlig väg.

"Går aldrig utan kontanter"

Kenny Fransson förordar att man alltid har en nödkassa hemma.

– Jag går aldrig utan kontanter, för det här händer gång på gång. På grund av situationen – vi har redan sett att man varit inne i system från ryskt håll – så bör man verkligen tänka sig för och ha kontanter på sig.

Sedan kriget bröt ut i Ukraina, dit Kenny har rest mycket, är han, som mestadels använder kort, en udda fågel.

– Där är det kontanthantering i mycket större utsträckning. Där är jag ovanlig med kortet, det är helt tvärtom. Det är lite uppfattningen jag har. 

Hur mycket tänker du att man ska ha?

– Jag tycker att man ska ha någonstans mellan 2 000 och 4 000 kronor. Är man och handlar i dag så drar det snabbt iväg till 1 500 kronor. Har man 4 000 kronor så klarar man sig kanske i en månad om man handlar rätt. Det är en balansgång och man ska inte ha för mycket heller. 

Alltid en nödkassa

Frågan om kontanter blir förstås högaktuell en dag som denna.

– Jag ser den här baksidan varje dag. Visst är det jättesmidigt med kort, men om något händer? Vad gör vi då? Därför har jag alltid en nödkassa, då kan jag handla min mat för kontanter. Det är en lärdom jag tagit från Ukraina. Händer något allvarligt, så har jag ändå möjlighet att handla min mat. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt