Annons:

LO:s ordförande har ändrat sig – avgår inom kort

Susanna Gideonsson lämnar posten som LO-ordförande under våren. Foto: MostPhotos

LO:s ordförande har ändrat sig – avgår inom kort

Susanna Gideonsson valdes till ny LO-ordförande pandemiåret 2020. Nu kommer hon avgå under våren, berättar hon för Dagens Nyheter.

Annons:

Det var sommaren 2020 som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lämnade efter åtta år på posten. Då valdes Susanna Gideonsson, tidigare inom Handels, till ny ordförande LO, som består av 14 fackförbund med 1,4 miljoner medlemmar.

Tidningen Arbetet har tidigare rapporterat att Susanna Gideonsson skulle ställa upp för omval vid LO:s kongress i maj. Men nu har hon ändrat sig. 

– Den enkla anledningen är att 2023 var ett riktigt skitår på det personliga planet. Flera nära släktingar och vänner dog. Under julhelgerna frågade jag mig om jag verkligen skulle orka jobba så intensivt som det krävs i fyra år till, säger Susanna Gideonsson till Dagens Nyheter.

Pendlat i 20 års tid

Susanna Gideonsson har veckopendlat mellan hemmet i Umeå och Stockholm i 20 års tid.

– Att min pappa dog 89 år gammal i höstas är naturligt, men inte alla andra begravningar jag har varit på senaste året. Det är helt enkelt dags för mig att satsa på nära och kära, skaffa mig ett vanligt liv på hemmaplan. Det känns också rättvist mot LO som nu kan välja en ledning som kan ge allt det som krävs.

Mest nöjd under sina fyra år är hon över allt som skedde under pandemin.

– Vi gjorde mycket bra under pandemin genom att driva på för korttidsarbete, vaccinering, skyddsutrustning och slopande av karensdagen. När den återinfördes blev den en straffavgift mot många av våra medlemmar som inte kan jobba på distans. Vi har också jobbat mycket hårt med frågan om arbetslivskriminalitet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt