Annons:

Omfattande projekt klart – gått snabbare än väntat

Lars Lundberg bytte den sista elmätaren i Vimmerby, han var även den som bytte den allra första mätaren i projektet. Foto: Pressbild

Omfattande projekt klart – gått snabbare än väntat

VEMAB har bytt ut hela 11 000 mätare. Projektet, som startade 2020, har gått betydligt snabbare än väntat.
– Det är en otrolig prestation, säger planeringschefen Jimmie Dyrberg.

Annons:

Mätarna som byts ut behandlar el, värme och vatten och syftet är en effektivare energianvänding, enklare avläsning och bättre återrapportering till kunderna.

I Sverige ska hela fem miljoner elmätare bytas ut och ett nytt EU-direktiv ställer krav på att kunder ska ha möjlighet till 15-minutersavläsning för att få en detaljerad inblick i sin förbrukning. Kravet från EU är att mätarna ska uppfylla kraven senast 1 januari 2025.

 – Tack vare dedikerade medarbetare och samarbetsinriktade kunder, som har gett våra montörer tillträde för att byta mätarna, är vi nu i mål med elmätarbytet med ett helt år till godo, säger Olle Fogelin, VD för Vimmerby Energi och Miljö.

Skötts i egen regi

När elmätarna ändå skulle bytas ut passade VEMAB på att byta ut omoderna vatten- och värmemätare också. Totalt handlar det om 5 039 elmätare, 2 108 värmemätare och 3 847 VA-mätare som ska bytas ut. I stort sett allt är genomfört. 

 – Den 9 januari sattes den sista elmätaren på plats. Då återstod 25 värmemätare och bara 5 procent av vattenmätarna, konstaterar han nöjt. Och nu är ytterligare en procent av vattenmätarna bytta. Vi på företaget genomför dessutom alla mätarbytena i stort sett själva, och det är en otrolig prestation, säger Jimmie Dyrberg. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt