Annons:

  • VIDEO: Se mästerkocken göra nattens allra första semlor

    Caroline Levin och Lucas Eriksson med nattens allra första semlor. Närmare 3 000 ska man göra i det lilla konditoriet. Foto: Simon Henriksson

  • VIDEO: Se mästerkocken göra nattens allra första semlor

    Den första plåten med bullar skickas in i ugnen för att gräddas.

  • VIDEO: Se mästerkocken göra nattens allra första semlor

    Godis behövs för att hålla energinivån hög.

VIDEO: Se mästerkocken göra nattens allra första semlor

Det är knappt en timme kvar till fettisdagen. Ändå lyser det inne på Stigs Konditori i Gullringen. Den närmast ikoniska semlan har redan börjat göras. Med tre ord beskriver Caroline Levin det som stundar. 
– Intensivt, roligt, jobbigt. 

Annons:

Caroline Levin och dottern Beatrice Levin Eriksson tog över Stigs Konditori 2019. Självklart följde receptet på den klassiska semlan, som två gånger utsetts till hela Sveriges bästa med. 

Nu är det den femte fettisdagen sedan övertagandet och förstås har familjen börjat få vana på det här. Men det är en dag som inte är någon annan lik. 

Vår tidning har stämt träff med Caroline och sonen Lucas Eriksson. Onsdagar syns han i tv-rutan som deltagare i Sveriges Mästerkock, men nu står han klädd för att baka semlor med mamma. 

Klockan närmar sig midnatt och de allra första semlorna ska göras. Sedan bara rullar det på fram till fem på tisdagseftermiddagen. 

– Vi är omkring tio personer som jobbar i natt. Vissa ansluter vid 03, vissa vid 04 och några vid 05. De första semlorna börjar folk att hämta runt 05 och sedan håller det på så fram till 17, säger Caroline Levin. 

Godis och kaffe går åt

I familjeföretaget är man fyra anställda, men nu ställer andra familjemedlemmar upp för att trycket ska kunna hanteras.

– Annars hade det inte gått, säger Caroline Levin när hon springer förbi mig och jag mer och mer känner att jag endast är i vägen. 

Hur är den här natten?

– Intensiv, rolig, jobbig. Det går upp och det går ned. Man har försökt att sova några timmar nu på kvällen, men det är svårt att kunna slappna av. Det är kul när alla kommer för att hämta sina semlor, men det kan bli väldigt intensivt också.

På en bänk står tre rikligt fyllda godispåsar. Det – och kaffe – behövs för att hålla uppe energinivån. För möjlighet att tjuväta några semlor finns knappast. 

– Vi kommer göra någonstans mellan 2 500 och 3 000. Vi har ju bara en ugn, så det är litet och vi har inte kapaciteten att "massproducera". Vi kan grädda 80 bullar åt gången, så därför måste vi planera och börja så pass tidigt. 

Behöver ni säga nej till beställningar?

– Nej, det har vi inte behövt. Men vi svarar inte heller i telefon just den här dagen, utan man måste ha beställt tidigare.

190 liter grädde står redo att användas.

– Det kunde ha blivit mycket gräddsås det, konstaterar mästerkocken Lucas Eriksson. 

Mandelmassan står sig stark

En bra lördag, helgerna före semmeldagen, säljer man mellan 400 och 500 semlor. Så det är en otrolig ökning just den här dagen. På vissa konditorier vimlar det av varianter på den traditionella semlan med mandelmassa. Inte här, även om det går att få både med vanilj och nutella. 

– Det är den vanliga som går hem mest fortfarande. Jag är likadan, jag vill ha mandelmassan, säger Caroline Levin. 

Hur viktig är den här dagen för er?

– Den är jätteviktig. Det som är roligt är att många utifrån ringer och beställer just inför semmeldagen. 

Vad gör att den här semlan är så populär?

– Vi kör hela natten och hela dagen. Det gör att semlan är färdig lite innan kunden köper den. Den är färsk hela tiden och det är det som är grunden. Den sista plåten man bakar av är vid 16-tiden. 

Då är man lite trött på det, va?

– Lite, skrattar Caroline. 

Får ta med semlor till svärfar

Lucas, som fått otroligt mycket uppmärksamhet genom sin succé i tv-programmet, tar en kaffe och inväntar att de första bullarna svalnat så pass att det går att börja fylla dem. 

– Jag var anställd här i ett och ett halvt år, men nu kommer jag hem för semmeldagen och sedan har jag kört lördagar sedan jaktsäsongen tog slut. Det är roligt.

Tror du att ditt nyvunna kändisskap ger några extra semlor?

– Kändisskap... Vi får väl se. Det är jättekul att kunna komma hem och hjälpa familjen. 

Lucas bor numera i Oskarshamn och får alltid ta med semlor hem till grannar och inte minst svärfar.

– Jag får ovett om jag inte har med mig det, säger han och skrattar.

Här nedan kan du se mästerkocken Lucas Eriksson göra nattens allra första semlor. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt