Annons:

Lättnad och glädje i Rumskulla:

Frida Almqvist gläds över att Rumskulla skola blir kvar och ska fira med tårta i kväll.

Lättnad och glädje i Rumskulla: "Nu kan man se framåt igen"

Skolan i Rumskulla blir kvar. Det gör att Frida Almqvist i Rumskullas föräldraförening kan pusta ut och blicka framåt
– Jag blir mer lättnad än vad jag trodde, säger hon till Dagens Vimmerby. 

Annons:

Det blir ingen avveckling av skolor eller förskolor i Vimmerby kommun. Beskedet levererades av majoriteten på onsdagseftermiddagen.

Frida Almqvist, med barn på skolan i Rumskulla, gläds över beskedet. 

– Nu är man så glad. Hjälp, det är otroligt skönt. Nu kan man se framåt igen och veta hur man ska planera sitt liv. Det är bara en jättelättnad rent personligt och taktiskt och allt som man inte behöver oroa sig för med skolskjutsar och liknande, säger Fridas Almqvist. 

"Ska inte luta oss tillbaka"

Det har gått ett tag sedan politikerna var ute på sitt möte på skolan i Rumskulla. 

Hur har det varit att vänta på detta besked från politikerna?

– Personligen har jag varit hoppfull och haft svårt att föreställa mig att de skulle lägga ner alla skolor. Det är klart att man har haft ett hopp. I går, när det började närma sig, insåg man att det kanske var mer av en desperat trösttanke om att de inte kan lägga ner skolorna, men att det kanske är vad de ska göra. Det är ett jätteskönt besked och så roligt att ingen skola eller förskola försvinner, säger Almqvist. 

Hur ser du på framtiden för Rumskulla skola?

– Vi är många i Rumskulla som tänker att vi inte ska luta oss tillbaka den här gången, något som man kanske gjorde vid förra nedläggningshotet. Vi ska ta vara på all kraft och engagemang som finns och bygga vidare på det. Det känns som att det har väckts mycket positiva saker.

För Rumskulla som samhälle är det ett viktigt besked. 

– Vad skönt att den här orten får leva vidare och då vågar man tänka framåt på vad vi kan skapa och göra för att göra Rumskulla till en ännu bättre plats. Det är viktigt att vi jobbar med det. 

Firar med tårta i kväll

Fridas dotter och hennes kompis kom hem lyckliga efter skoldagen. 

– De fick besked via sin rektor någon timme innan allmänheten fick beskedet och de kom hem alldeles lyckliga och skrek. Vi ska fira detta och jag har köpt en tårta som vi ska äta i kväll. 

Vad tänker ni om att politiken lagt både tid och pengar på detta och skapat en stor oro i bygderna? 

– Jag tänker mycket på den oro och negativa känsla som har skapats. Ett pensionärspar här i byn, som flyttade hit för några år sedan, har bestämt sig för att flytta härifrån till följd av allt som har hänt. Det blev väldigt tydligt att de inte vill bo kvar i den här kommunen på grund av den oro som har skapats.

Frida Almqvist hoppas att Vimmerby kommun skickar en tydlig signal om att skolorna blir kvar i framtiden. 

– Jag vill hoppas att ingen ska behöva gå och vara orolig för att det kommer upp samma diskussion om två år igen. Det ska skapas en trygghet och man ska känna att nu satsar kommunen på skolorna och lyfter dem. Det är fantastiskt att en sådan liten kommun har så många småskolor, det borde skapa bra marknadsföring och det måste vi nyttja för att få människor att känna att kommunen satsar på landsbygdsskolorna. Då kommer folk våga bo kvar och flytta hit. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt