Annons:

Föräldrar oroliga efter mötet i Rumskulla:

Karin Isaksson är en av föräldrarna som är orolig för framtiden för förskolan och skolan i Rumskulla. Foto: Privat

Föräldrar oroliga efter mötet i Rumskulla: "Sorgligt om man sparar på barnen"

Tjänstemännens rundtur i de fyra orter där kommunens minsta skolor finns är avslutad. Den här veckan var det Rumskullas tur.
– Jag är väldigt orolig. Det är sorgligt om man ska spara på barnen, säger föräldern Karin Isaksson.

Annons:

Sedan det blev känt att småskolornas öde på nytt är hotat har oron förstås vuxit. Inget beslut är fattat, men den senaste tiden har tre tunga tjänstemän besökt de fyra orterna Tuna, Djursdala, Gullringen och Rumskulla.

På schemat var Rumskulla sist ut och där hölls mötet den här veckan. 

– Vi fick ju sitta och diskutera i grupper och upplevelsen är att man inte får några svar på det man undrar över. Man skulle ju önska en dialog med politikerna som ska fatta besluten och inte bara sitta i en grupp och diskutera. Men förhoppningsvis kommer det väl senare. Det vi gjorde nu kunde vi egentligen ha gjort hemifrån, säger Karin Isaksson, en av vårdnadshavarna i Rumskulla som deltog. 

Hon känner sig mycket orolig över situationen.

– Jag är väldigt orolig måste jag säga. Det känns inte alls bra. Det är sorgligt om man ska spara på barnen. Och vad händer när de stängt ytterskolorna? Vad ska de spara på då? Det blir alltid barnen som får ta smällen och det vore förödande om de lägger ned skolorna. 

Långa resorna tungt skäl

Innan folkomröstningen om skolornas öde skedde i mitten av 2010-talet hade både Rumskulla och Tunas skolor försvunnit. De långa resorna det hade inneburit för barnen var då ett tungt skäl. 

– Vad har förändrats sedan dess? Vi har väldigt långt till Vimmerby och det skulle bli oerhört kämpigt för många. Många av oss Rumskullabor har egna företag och arbetar åt andra håll. Det skulle bli extremt långa dagar för våra barn och en del barn skulle få åka hemifrån vid 05.20-tiden. Det är inte rimligt, säger Karin Isaksson och fortsätter:

– För oss är det fem minuter till Mariannelund. Det är väldigt stor skillnad och jag vet flera som kan tänka sig att ta barnen till Mariannelund. Då får kommunen betala skolpeng och det är en stor risk för kommunen.

Om förskolan läggs ned finns också en stor oro på orten. 

– Då kommer 15-timmarsbarnen inte kunna åka så ofta. Det skulle kunna leda till att barnen halkar efter i viss inlärning och i det sociala. Det blir ett svårt liv för alla. Det är för långa resor och det kom man ju fram till senast. Våra barn kommer inte orka några aktiviteter alls. En levande landsbygd blir helt förstört om det inte finns en förskola och en skola.

Glöms bort

Att skolornas framtid nu på allvar är uppe för diskussion gör att Karin Isaksson blir besviken. Detta med tanke på vad majoriteten meddelade för bara ett år sedan. 

– Det gör ju att man inte kan lita på politiken tyvärr. Rumskulla skola är fin, den är renoverad och man har lagt mycket pengar där. Allt finns under samma tak och det ger många samordningsvinster som borde spara ganska mycket pengar för kommunen. Skolans lokaler hyrs också av flera föreningar och privatpersoner, så den används till gemenskap för hela Rumskulla. Vi vill ha en levande landsbygd här ute. 

Sedan tidigare går sjätteklassarna från Rumskulla inne i Vimmerby. Något som Karin Isaksson också tycker glöms bort i sammanhanget. 

– Man räknar egentligen fel när man jämför det med F-6 på övriga skolorna. Vi förstår ju inte heller varför man inte kan skicka barn i motsatt håll. Det är lika långt som det är för oss. Vi känner att vi inte är lika mycket värda här ute. 

I tjänstemännens utredning ska en sammanställning göras ort för ort som sedan bedöms. Utredningen ska ligga på politikernas bord i mitten av december.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt