Annons:

Reagerar på Liberalernas skolnedläggningsförslag:

Centerpartiets Ingela Nilsson Nachtweij reagerar på Liberalernas utspel. Foto: Jakob Karlsson

Reagerar på Liberalernas skolnedläggningsförslag: "I det närmaste tondövt"

Liberalerna vill bland annat lägga ned två landsbygdsskolor och höja avgifterna inom kommunen. Centerpartiet tycker att det är tondövt av dem.
Moderaterna stöttar inte heller förslaget.

Annons:

Liberalernas återkomst till Vimmerbypolitiken på allvar fick nog många att lyfta på ögonbrynen. Partiet går fram med ett gediget valprogram – som bland mycket annat innehåller ett vallöfte om att lägga ned Djursdala skola och Rumskulla skola.

– Centerpartiet anser att det är i det närmaste tondövt att föreslå skolnedläggningar som ett vallöfte i Vimmerby kommun. Folkomröstningen i februari 2016 gav ett tydligt besked och det ska respekteras. En nyss presenterad granskning visar att det inte ger besparingar att lägga ner skolor i Vimmerby kommun, men att det däremot finns andra effektiviseringsmöjligheter inom skola och barnomsorg, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

Hon lyfter i stället fram besparingar inom IT och förskolan som möjliga.

– Att inte ha både förskolechef och rektor på de mindre orterna är ett exempel. Det är fullt möjligt att vara chef över både förskola och skola, vilket också ger samordningsmöjligheter.

Ser gärna att Liberalerna klarar sig

Moderaterna, en annan tidigare allianspartner till Liberalerna, kan inte tänka sig att stödja förslaget. 

– Det handlar mest om vad vi tycker och att folkomröstningen var väldigt tydlig med att medborgarna tycker att bevarandet av landsbygdsskolor är viktigt. Det som ska vara avgörande är utbildningskvaliteten och vi kommer inte att stötta det så länge man får samma kvalitet i utbildningen.

Hon tycker inte heller att den bild av ekonomin som Liberalernas toppkandidat Johan Rosén målar upp stämmer med verkligheten.

– Vi har hållit igen när det gäller kostnadsökningar och vi ligger betydligt närmare jämförbara kommuner än i början av mandatperioden. Vi har varit bra på att hålla igen. Vi har också fler elever nu och en annan utveckling av vår demografi.

Hur ser du på förslaget om avgifter?

– Jag tror att låga avgifter är ett bra sätt att attrahera att bo här. Vi vill också ha lägre skatt för att det ska vara attraktivt att bo här. 

Hur ser du på en eventuell allians efter valet?

– Vårt partis mening är att ett allianssamarbete är att föredra, men framför allt ska vi få igenom det våra moderata väljare tycker och får vi det med Socialdemokraterna kommer vi att gå den vägen. Jag har aldrig upplevt att det har varit svårt att samarbeta med Liberalerna rent generellt.

Hoppas du att Liberalerna klarar tvåprocentspärren?

– Ja, det hoppas jag. Det skulle vara roligt.

"Många skolfrågor"

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) tycker att Liberalerna på ett djärvt sätt har lyft många frågor.

– Men när det gäller frågan om att stänga två skolor så är det ingen fråga vi kommer att lyfta. Vi kommer att ha många skolfrågor att diskutera framöver däremot. Alla politiska partier jobbar just nu med att se över hur vi kan lösa framtidsfrågorna i kommunen, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt