Annons:

Kvinna avled efter operation – läkaren anmäls

Landstinget anmäler en hyrläkare i enlighet med patientsäkerhetslagen. Foto: Landstinget

Kvinna avled efter operation – läkaren anmäls

En hyrläkare som anlitats av Landstinget i Kalmar län har anmälts till IVO. Läkaren anses vara en risk för patientsäkerheten – och svarade för vården när en äldre kvinna avled efter en operation.

Annons:

Landstinget har upprättat en Lex Maria-anmälan efter händelsen. En kvinna strax över 90 år avled efter att ha opererats för en höftfraktur.

Operationen på länssjukhuset i Kalmar var komplikationsfri. Patienten fick under och efter ingreppet stora mängder vätska, som inte stod i proportion till ålder, vikt och ingreppets karaktär. Trots påpekanden från övrig personal ändrades inte ordinationerna.

Kan ha bidragit till patientens död

Efter cirkulationssvikt utvecklade patienten ett lungödem, försämrades och avled följande dag. Det kan inte uteslutas att de stora mängderna vätska i samband med operation bidrog till patientens död. Händelsen har anmälts till IVO i enlighet med Lex Maria.

Landstinget har också anmält den hyrläkare som var inblandad i händelsen i enlighet med patientsäkerhetslagen. Läkaren bedöms vara en risk för patientsäkerheten.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt