Annons:

90-talister har mindre sex än tidigare ungdomsgenerationer

Svårt att komma ihåg när du hade sex senast? Det är du sannolikt inte ensam om, åtminstone inte om du är född på 1990-talet.
Inte sedan 1920-talet har vi haft en ungdomsgeneration som har så lite sex, enligt en ny undersökning.

Annons:

Unga vuxna – de som kallas för millenials – har mindre sex än tidigare ungdomsgenerationer. De har också sin sexdebut senare och har haft färre sexpartners, visar flera olika studier. 

En undersökning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Archives of Sexual behaviour visar att 15 procent av de amerikanska 20-24-åringarna inte haft har haft sex sedan de fyllade 18 år. I början av 1990-talet låg den siffran på åtta procent. 

En annan rapport från USA:s nationella folkhälsomyndighet visar att allt färre 15-19-åringar har haft sin sexdebut jämfört med tidigare generationer.

Jean Twenge, en av författarna till studien, ser smartphones som en av anledningarna till dagens unga ligger mindre.

– De var den första grupp som började kommunicera mer genom skärmar och mindre i verkliga livet, säger Twenge till Washington Post.

"Stress att ständigt ha koll"

Hon säger även att generationen har ett stort säkerhetstänk och därmed dricker mindre vilket leder till mindre sex. Att de också bor hemma hos sina föräldrar längre, dejtingappar och omedelbara tillgångar till nätporr är också faktorer som leder till ett mindre aktivt sexliv.

– I teorin borde dejtingapparna hjälpa de unga att hitta sexpartners lättare. Men teknologin kan ha motsatt effekt om det blir så att unga tillbringar så mycket tid på nätet att de inte träffas och har sex, säger hon till tidningen Independent.

Therése Skoog, docent vid Göteborgs och Örebro universitet, har forskat kring ungdomars sexuella utveckling och är inte förvånad över resultaten. 

Hon ser flera orsaker till att unga vuxna har mindre stress, däribland psykisk ohälsa, kroppsideal och sociala medier. 

– Det är en stress att ständigt ha koll. Stress och oro minskar lusten per automatik och om man dessutom ägnar väldigt mycket tid åt mobilen får man mindre tid för annat, säger hon till Café.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt