Annons:

Många av Sveriges unga har haft sex mot sin vilja

Många av dagens unga är nöjda med sitt sexliv, visar en ny rapport. Foto: Pixabay

Många av Sveriges unga har haft sex mot sin vilja

Många av Sveriges unga är nöjda med sitt sexliv. Samtidigt har många av de unga haft sex mot sin vilja.
Det visar Folkhälsomyndighetens stora sexundersökning som presenterades på tisdagen.

Annons:

Rapporten presenteras i dag och 7 755 personer mellan 16 och 29 år har svarat på djupgående frågor om sexualitet, kunskap, attityder och beteende. Studien är gjord av SCB på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. 

Den visar att drygt hälften av alla unga är nöjda med sitt sexliv.

Men den visar också en hel del oroväckande saker.

Två av fem personer har någon gång utsatts för en sexuell handling mot sin vilja. 

Främst tjejer, 54 procent, och personer som inte vill kategoriseras utifrån kön, 53 procent, som haft sex mot sin vilja.

27 procent av killarna hade också utsatts för detta.

Fler tjejer utsätts för kränkningar

Generellt är det fler tjejer och ickebinära personer än killar som utsätts för kränkningar, diskriminering, sex mot ens vilja och sexuella övergrepp.

Till följd av detta skriver Folkhälsomyndigheten i sin rapport att förutsättningarna till god sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter bland unga är ojämlik.

Av tjejerna i undersökningen har 29 procent upplevt sig diskriminerade eller kränkta. Motsvarande siffra för killar var 15 procent.

En majoritet av Sveriges unga är överens om att båda de personer som har sex med varandra ska bestämma lika mycket när det gäller hur och var man har sex. Det handlar om nästan åtta av tio som tycker det.

Fler tjejer än killar tycker det. 

90 procent av de tillfrågade hade haft sex på ett sätt som de själva ville vid det senaste sextillfället. 

Var 20:e kille har betalat för sex

Tre procent av de tillfrågade hade gett eller fått ersättning för sex. Något fler tjejer (tre procent) än killar (två procent) hade någon gång fått betalt för sex, medan det var fler killar (fem procent) än tjejer (en procent) som hade gett ersättning för sex.

Myndigheten fastslår också att ojämlika och ojämställda förhållanden bidrog till skillnader i tillgång och tillgänglighet i hälsofrämjande insatser. Detta försvårar för ett framgångsrikt arbete med att förebygga sexuellt överförda infektioner, oönskade graviditeter, sex mot någons vilja, sexuella övergrepp och sex mot ersättning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt