Annons:

Chips från populär tillverkare har höga halter av cancerämne

Det cancerframkallade ämnet akrylamid är fortfarande ett stort problem i chipsen som säljs i svenska affär. Bilden är en genrebild. Foto: PIxabay

Chips från populär tillverkare har höga halter av cancerämne

Ska du käka chips i kväll? Tänk då efter vilken chipstillverkare du väljer när du står vid hyllan. OLW:s chips innehåller mycket hög halt av det cancerframkallande ämnet akrylamid.

Annons:

Test- och researchföretaget Testfakta har gjort en analys av åtta olika sorters potatischips med smaken sourcream & onion och resultatet har SVT Nyheter tagit del av.  

Flera av de undersökta chipsen, framför allt från tre av producenterna, innehåller betydligt högre halter av akrylamid än vad som kommer vara acceptabelt från med april i år när EU:s nya regler för akrylamid i livsmedel börjar.

Då får inte chipsen ha högre halter än 750 mikrogram per kilo och det finns tre producenter som borde tänka till en extra gång på hur man ska lösa den problematiken.

OLW ligger inte i rätt nivå

Testfakta skriver att akrylamid klassas som cancerframkallande och utifrån gjorda beräkningar kan det ligga bakom ungefär 500 cancerfall per år i Sverige.  

OLW:s originalchips ligger långt över den tillåtna nivån och innehåller mer än dubbelt så mycket, 1 700 mikrogram akrylamid per kilo. Även Änglamark och Bjäre får tänka till, deras chips ligger över gränsen på 1 000 mikrogram akrylamid per kilo.

– De här nivåerna kommer inte accepteras när reglerna träder i kraft senare i vår. Tillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser, säger Petra Fogelberg, kontrollant på Livsmedelsverket, till Testfakta.

Vissa chips har rätt mängd

Från OLW:s sida tycker man att det är tråkigt att chipsen som de tillverkar ligger så högt.

– Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som äger varumärket OLW.

Det finns även chips som ligger under det kommande gränsvärdet och det handlar om linchipsen och potatischipsen från Pringles, Estrella och Lantchips.  

Syftet med EU:s nya riktlinjer är att tillverkarna ska förstå problematiken i det och håller man sig inte under gränsen så tvingas man till åtgärder. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt