Annons:

  • Ryttarföreningen kan försättas i konkurs nästa vecka:

    Niklas Gustafsson och Sara Gustavsson tror att föreningen kan vända situationen. Foton: Simon Henriksson

  • Ryttarföreningen kan försättas i konkurs nästa vecka:
  • Ryttarföreningen kan försättas i konkurs nästa vecka:
  • Ryttarföreningen kan försättas i konkurs nästa vecka:

Ryttarföreningen kan försättas i konkurs nästa vecka: "Behöver akut hjälp"

Nästa vecka kan Vimmerby Ryttarförening försättas i konkurs. Föreningen har en skatteskuld på 210 000 kronor.
– Det här ska lösa sig. Något annat får inte hända, säger Niklas Gustafsson, som sitter i styrelsen.

Annons:

Ryttarföreningen har återigen hamnat i ekonomiska svårigheter. Nu vädjar föreningen till kommunen efter akut hjälp – annars kan föreningen bli satt i konkurs. Och det redan nästa vecka.

– Skatteskulden är på 210 000 kronor och så har vi leverantörsskulder på cirka 150 000 kronor. Det handlar om skulder till foderleverantörer och så vidare. Det är viktigt att komma ifatt med dem och skatteskulden, säger styrelseledamoten Niklas Gustafsson.

Ryttarföreningen vill först och främst få hjälp att lösa den akuta situationen med skatteskulden.

– Det är väldigt akut. Skatteverket kan sätta oss i konkurs nästa vecka, säger Sara Gustavsson, ordförande i föreningen.

Ser ni någon risk för det?

– Nej, det gör vi egentligen inte. Det får bara inte hända, kommunen får bara lösa det. Vi hoppas på ett snabbt agerande från kommunens sida.

Har ni några egna intäkter på väg in?

– Vi får in löpande intäkter, ridavgifter exempelvis, men utan hjälp går det inte.

"Stjälpt oss"

Redan 2015 hamnade ryttarföreningen i ekonomiska problem. Då löstes det med ett akut lån från kommunen. Enligt ryttarföreningen handlade det om att kommunen betalade ut de kommande fyra årens skötselbidrag i förskott.

– Vi hade liknande bekymmer för tre år sedan, men då fick vi egentligen inget lån utan ett förskott på skötselbidraget. Det hjälpte föreningen över ytan just då. Det handlade om 200 000 kronor och det här är sista året. Mycket av det har gått till amorteringar och någon vändning har inte kommit. Det har också stjälpt oss, för det blev en saftig avbetalning.

Förstod man inte att det kunde bli så här igen?

– Det var väl tjänstemännen och politikerna som hade det som villkor, att så kan man göra. Man gav oss skötselbidraget, men inget annat. Hjälpen vi fick har inte kostat kommunen något egentligen. Det har inte gått över budgeten.

Nu vill ni ha ett rent lån?

– Vi vill ha lite olika upplägg. Hultsfred har dubbelt så stort skötselbidrag som oss och vi vill ha mer bidrag till vår verksamhet. Vår verksamhet kräver utbildad personal. Dubbelt skötselbidrag vore önskvärt, ett akut lån på 150 000 kronor och ett mer långsiktigt lån på 200 000 kronor, som vi inte behöver betala av lika fort. 

Jävsituation för honom

I onsdags hade ryttarföreningen ett möte med kommunala tjänstemän.

– Det var ett bra möte. Politikerna är också informerade om att det behövs snabb handläggning.

Niklas Gustafsson är själv aktiv politiker och företräder Moderaterna i kommunstyrelsen. Han gick med i styrelsen för bara några veckor sedan och samtidigt blev Sara Gustavsson ny ordförande.

– Det blir en jävsituation och jag kommer inte vara med i några ärenden. Hur snabbt de kan handlägga det vet jag inte, jag är inte med i det alls. Vi skulle helst få ett besked i dag, säger Niklas Gustafsson.

"Stort stöd från allmänheten"

Totalt har ryttarföreningen fyra anställda, varav två av dem har lönebidrag.

– Vi har en ridlärare som gått från 75 procent till 50 procent. Vi har sparat ned en hel 75-procentig tjänst och kommer göra rätt mycket framöver. Föreningen har gjort ett försök med islandshästar, men det bar sig inte, man drog på sig ytterligare förluster och det är nedlagt.

Föreningen ska nu försöka få in pengar på alla möjliga sätt. 

– Det känns som att vi har ett stort stöd från allmänheten. Jag vet inte exakt hur mycket vi fått in på vår swishinsamling, men det har hjälpt en del i alla fall. Det är också olika företag som hört av sig och vill hjälpa till med sponsring. Nu när Dollarstore ska öppna ska vi ta hand om kassar där. Vi söker alla externa inkomstkällor vi kan. Vi ska få föreningen att blomstra igen, säger Sara Gustavsson och fortsätter:

– Får vi bara hjälp med den akuta skatteskulden, så har vi otroligt mycket på gång. Men vi blir bakbundna. Det märks att föreningen betyder mycket, inte bara för de tjejer och killar som rider varje vecka, och vill man stötta föreningen är det bara att höra av sig.

"Svårt att arrangera tävlingar"

Föreningen anser även att deras anläggning, precis som Ishallen och Idrottshallen, är rejält eftersatt. 

– Det gör det svårt för oss att arrangera tävlingar. Vi skulle behöva göra stora investeringar för att kunna arrangera tävlingar igen. Det behövs nytt underlag i ridhuset och vi skulle behöva ha en ny parkering. Utebanan blir översvämmad och går inte använda, den blir obrukbar. Personalutrymmen och övriga utrymmen är slitna, det är nedgånget överallt. Ridspåren i skogen är igenväxta. De som rider här får byta om på toaletten om de inte vill komma hem med ridkläder.

Hur mycket de investeringarna skulle kosta vet inte styrelsen.

– Det har vi ingen uppfattning om än, vi måste komma över det akuta först och främst. 

Styrelsen drömmer också om en helt ny anläggning.

– Där skulle tävlingar kunna bedrivas och vi skulle kunna utöka våra möjligheterna. Anläggningen är inte i bra skick, i en modern anläggning ska det finnas omklädningsrum, det är en självklarhet i andra sporter. 

Vad det skulle det kunna ligga på?

– Det har vi ingen uppfattning om. Jag tror att det var Glennfalk (Micael, tidigare kommunalråd), som lyfte frågan om att lägga det vid Hörestadhult. Jag vet inte om det togs fram kostnadsberäkningar redan då, säger Niklas Gustafsson.

Fotnot: Vimmerby Ryttarförening har drygt 135 aktiva medlemmar. Över 90 procent av dem är tjejer. Anläggningen stod färdig 1995.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt