Annons:

Hovrätten ändrar dom om djurplågeri – Vimmerbybo slipper betala böter

Göta hovrätt sänker straffet för den lantbrukare som utsatt många nötkreatur för lidande. Foto: Pixabay

Hovrätten ändrar dom om djurplågeri – Vimmerbybo slipper betala böter

En Vimmerbybo i 50-årsåldern dömdes i höstas för djurplågeri. Mannen skulle ha utsatt närmare 200 nötkreatur för lidande. Men hovrätten anser inte att det är bevisat att så många djur har lidit och ändrar domen.

Annons:

Det var under 2016 som inspektioner gjordes vid mannens gård. Länsstyrelsen menade att mannen, som hade över 200 djur, utsatt 180 av dem för djurplågeri. 

Deras bedömning var att djuren var under eller kraftigt under normalhull och större delen av ungdjuren bedömdes vara kraftigt underutvecklade. I Länsstyrelsens rapport framgick det att i stort sett hela besättningen utsatts för en bristfällig utfodring som orsakat ett tillstånd av svält med avmagring och underutveckling som följd. 

Vidare bedömdes bland annat en kviga ha sett ut att vara sju månader gammal – fast att hon egentligen var nästan två och ett halvt år gammal. Enligt Länsstyrelsen var det här inte något unikt.

"I stort sett alla ungdjur visade sig vara kraftigt underutvecklade och såg ut vara flera månader, eller till och med flera år, yngre än vad de egentligen var. Flera av dem var också mycket under normalhull", skriver Länsstyrelsen. 

Djuren omhändertogs

Den 20 april omhändertogs nästan samliga djur från gården.

I sitt försvar menade mannen att han aldrig menat att fördröja könsmognaden på dem. 

Tingsrätten ansåg att djuren fått utstå lidande, men att det inte var bevisat att mannen medvetet utsatt dem för lidande. Dock måste hans agerande anses vara grovt oaktsamt, skrev rätten. 

Hans straff i tingsrätten blev villkorlig dom förenat med böter på 16 000 kronor.

Hovrätten stryker böterna

Nu har dock hovrätten valt att ändra domen. Hovrättens sammantagna bedömning är att det varken av kontrollrapporten eller av förhören framgår hur Länsstyrelsen kommit fram till att 80 procent av djuren var under kraftigt under normalhull. Inte heller övrig skriftlig bevisning talar med tillräcklig styrka för att en övervägande majoritet av de vuxna djuren varit kraftigt avmagrade, skriver hovrätten.

"Antalet kraftigt avmagrade djur får därför bedömas ha varit avsevärt färre än vad som gjorts gällande i åtalet", skriver hovrätten i domen.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom på så sätt att man bestämmer påföljden till villkorlig dom utan böter. Han befrias också från skyldigheten att återbetala kostnaden för sitt försvar i tingsrätten. Han får ersättning av staten för sina rättegångskostnader i hovrätten med nästan 34 000 kronor.

Hovrätten var enig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt