Annons:

Ren kraft ska dopingtesta gymbesökarna:

Stefan Fredriksson, Anders Degerman och Håkan Karlsson från Ren Kraft informerade om läget. Foto: Simon Henriksson

Ren kraft ska dopingtesta gymbesökarna: "Kan inte gå säker"

Nätverket Ren Kraft ska satsa hårdare på att försöka upptäcka doping. Under våren genomförs stora tester på flera gym i närområdet.
– Man ska inte kunna gå säker, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare i kommunen.

Annons:

Ren Kraft är ett nätverk i Vimmerby kommun som gemensamt arbetar mot doping. Kommunen, polisen, Smålandsidrotten, Vimmerby gymnasium och flera av Vimmerbys gym samarbetar för att förebygga doping. Ren Kraft har funnits sedan 2009.

– Det har blivit en framgångsfraktor, säger Anders Degerman. 

Nätverket upplever att problemen med doping inte är särskilt stora i Vimmerby. Kommunen gör mätningar i årskurs två på gymnasiet och då är det en procent som säger att de använder sådana preparat. 

– Känslan är att det inte är jättestora problem. Upplevelsen är att gymmen inte upplever några problem och alla bygger inte muskler, så man kan se det på det sättet. Debutåldern är runt 20 år och de flesta är killar mellan 17 och 35 år, säger Anders Degerman och Stefan Fredriksson. 

Kommunpolisen Håkan Karlsson säger att man från polisens sida gör tillslag ibland.

– Det var en hel del indikationer innan vi hade Ren Kraft och vi gör tillslag ibland, men mest jobbar vi förebyggande. Det var mycket mer på tapeten innan vi hade det här. 

"Pratar man som Zlatan"

Att man haft mycket föreläsningar har bidragit, tror Stefan Fredriksson. Bland annat har Roddy "Hero" Benjaminsson och Malin Ewerlöf föreläst.

– När vi gjorde insatser i början så syntes och hördes de här. Vi fick mycket information och såg man att någon blev en "bulle" eller "bullig" på kort tid så reagerar man. Pratar man som Zlatan i kombination med stora muskler, då är det en indikation. Sedan finns ju även kroppsliga indikationer, som finnar och sådana saker, säger Håkan Karlsson.

Ett problem var dock att den som var dopad i stället åkte till Hultsfred och Kisa. 

– Då blev det svårt för oss. Nu samarbetar vi mellan Hultsfred, Vimmerby och Västervik och blir man avstängd från ett gym så blir man avstängd även från de andra.

"Ska inte kunna gå säker"

Trion från Ren Kraft ser det som ett samhällsproblem.

– Elitidrotten har jobbat bort det, men på gymmen är det många som är där för att bygga upp sig inför stranden. Även grova kriminella tar det här för att klara det mentalt, men det kan man tänka sig är en marginell grupp i Vimmerby.

Nu ska man mer intensivt börja testa gymbesökare. 

– Man ska inte kunna gå säker. Nu kör vi tester och de ska inte kunna träna på något annat gym heller, om man blir stoppad. 

Hur testen ska gå till vill man inte gå ut med.

– Vi vill inte gå ut med hur många tester och inte var vi ska göra testerna, men det kommer bli tillslag i alla tre kommuner på de olika gymmen under våren.

Stefan Fredriksson, Anders Degerman och Håkan Karlsson tror att man har ganska god koll på situationen i Vimmerby. 

– Tittar man på hur det har sett ut med de som är dömda, så får de stort självförtroende och vill synas. De är strukturerade, de käkar frukost, lunch, middag och så preparat på det. De är väldigt strukturerade och noggranna. Vi ser också att finns det en med intresse för doping, så är det lätt att andra nappar. 

Anders Degerman: 

– Samtidigt om man vill gå under radarn, så går det säkert. Vårt jobb är att upplysa, informera och förhindra att någon börjar att dopa sig.

Ny hemsida på gång

Nästa vecka kommer Ingemar Thiblin till Vimmerby för en föreläsning. Han är överläkare och professor i rättsmedicin i Uppsala och har bedrivit forskning inriktad på risker med användande av anabola steroider i över 20 år.

Snart släpps också en hemsida för Ren Kraft. 

– Den kommer att spänna över de tre kommunerna och är nästan helt färdig och klar. Den lär släppas närmaste veckan. Där kommer det finnas information om Ren Kraft, hur vi jobbar och man kan hitta bra länkar till mer information.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt