Annons:

Nya dopingtester väntar: ”Ska inte kunna gå från gym till gym”

Stefan Fredriksson, Anders Degerman, Håkan Karlsson, Gunvor Nicander och Cecilia Stålhandske har planerat en antidopingkväll på Mässhallarna i november och även dopingtester på gymmen. Foto: Ossian Mathiasson

Nya dopingtester väntar: ”Ska inte kunna gå från gym till gym”

Nätverket Ren Kraft arbetar aktivt mot doping i de tre kommunerna Vimmerby, Hultsfred och Västervik.
En föreläsningskväll är inplanerad i november och stickprovskontroller sker på gymmen som deltar i nätverket under november och december.
– Lämnar man inte in ett prov inom tre dagar så kommer man bli avstängd från gymmet och övriga gym i de tre kommunerna, säger Cecilia Stålhandske på Body Gym & Relax.

Annons:

Ren Kraft är ett nätverk i Vimmerby, Hultsfreds och Västerviks kommun som gemensamt arbetar mot doping. Gym, föreningar, polisen och Smålandsidrotten samarbetar för att förmedla kunskap om doping till aktiva och medlemmar.  

– Det finns en allmän åskådning bland de yngre att droger och doping är något som inte är så farligt. Det finns en annan syn på det jämfört med hur det var för 15-20 år sedan. Det är då viktigt att man tydligt visar att det är något som är farligt och allvarligt och att man tar ställning emot det oavsett vad i en förening, säger Cecilia Stålhandske. 

Antidopingkväll i november

Den 27 november arrangerar Ren Kraft en antidopingkväll på Mässhallarna och folkhälsosamordnaren på Vimmerby kommun, Anders Degerman, uppmanar alla föreningar i de tre kommunerna att ersätta sina ordinarie träningspass med ett teoretiskt pass om dopingförebyggande. 

– Doping är ett bekymmer som går under radarn. Vi pratar ofta om andra missbruk som narkotika, tobak och alkohol och här sätter vi fingret på att det är ett stort samhällsproblem. Varje person som dopar sig skapar problem för personer i sin omgivning. Det blir en kväll där vi kommer lyfta det lite extra, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare i Vimmerby. 

Stefan Fredriksson på Smålandsidrotten ser också ett stort värde i att lokala föreningar dyker upp på antidopingmässan. 

– Även om man tycker att doping är något som inte rör den enskilda föreningen så är det ett sätt att ställning mot doping om man kommer dit, säger Stefan Fredriksson. 

Anders Degerman: 

– Även om det inte är ett idrottsproblem så finns människorna i alla sammanhang i samhället, såväl inom idrotten. Även om man bygger för stranden så finns man i idrotten och det är viktigt att idrotten är med på det. Allmänheten är också välkomna, säger Degerman. 

Dopingtester väntar i vinter

I både november och december ska gymbesökare på de anslutna gymmen i Vimmerby, Hultsfred och Västervik testas för doping genom Ren Kraft.

– Vi utför stickprovskontroller under två månader. Vi ber våra deltagare att söka upp ansvarig på beroendeenheten och lämna in ett prov inom tre dagar, säger Stålhandske och fortsätter:

– Det kan vara någon som vi misstänker eller att vi slumpmässigt väljer ut några personer att göra det.

Vad händer om man inte lämnar sitt prov inom utsatt tid?

– Då blir man avstängd från gymmet och vi hör av oss till övriga gym i nätverket så de får samma information. Man kan inte gå från gym till gym, det är annars väldigt lätt hänt. Jag tycker att samverkan är en viktig grej, säger Stålhandske. 

"Håller ihop och stöttar varandra"

Det har byggt upp ett bra samarbete mellan de berörda kommunerna, gymmen, polisen och Smålandsidrotten. 

– Vi håller ihop och stöttar varandra. Kompetenshöjningen som finns i nätverket är den stora styrkan. Vi pekar inte bara finger utan vi ger alternativ och verktyg för hur man kan bli stor genom att träna på rätt sätt, säger Anders Degerman. 

Ren Kraft arbetar för ett dopingfritt samhälle och Stefan Fredriksson poängterar att de inte får slappa av.  

– Vi får inte slå oss till ro och lägga av, vi måste vara på tårna. Det kommer hela tiden nya ungdomar så det gäller att vi är med hela vägen och ger påminnelser och information, säger Fredriksson.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt