Annons:

Julia och Emmie har gjort gymnasiearbete om sexuella trakasserier – se deras film här

Gymnasieeleverna Julia Jonsson och Emmie Nestor har gjort en film om sexuella trakasserier. Foto: Simon Henriksson

Julia och Emmie har gjort gymnasiearbete om sexuella trakasserier – se deras film här

Metoo-debatten var som allra hetast när Julia Jonsson och Emmie Nestor skulle välja gymnasiearbete. Då bestämde de sig för att intervjua lokala personer – och göra en film om sexuella trakasserier.
– Det är dags att börja snacka, tycker de.

Annons:

I går kväll presenterade de blivande studenterna Julia Jonsson och Emmie Nestor sitt gymnasiearbete på Fabriken i Vimmerby. Tillsammans har de gjort en film om sexuella trakasserier, som de kallar "Det är dags att börja snacka". 

I filmen intervjuas flera personer med lokal anknytning.

– Vi är bra på olika saker och en av oss ville göra något om sexuella trakasserier och en ville göra en film av ngot slag. Då bestämde vi oss för att göra det här tillsammans, säger Julia Jonsson och Emmie Nestor.

Julia höll i intervjuerna med personerna och Emmie stod för att klippa filmen. 

– När man ska göra ett gymnasiearbete vill man göra något meningsfullt, så att det blir mer på riktigt. Vi ville verkligen att den skulle kunna spridas.

Pratas för lite

Båda upplever att det pratas för lite om sexuella trakasserier.

– I kompiskretsar är det jättelätt, i alla fall i mina. Men någon som känner sig ensam och har varit med om något kanske det är svårare för. Att våga säga att det är normalt är viktigt tror jag, säger Julia Jonsson. 

Emmie Nestor hoppas att filmen kan väcka tankar.

– Vi måste börja prata om det, för det är ett stort problem och vi måste förstå hur stort det är. I kompisgäng pratar man om det, men gör man det i skolan och i samhället? 

Båda två tror att många, främst kvinnor och tjejer, inte tänker på att de blivit utsatta. 

– Många tänker inte på det, utan det hör mer till. Men jag tror att alla har hört eller sett något. Det är ju väldigt vanligt, alltid är det någon som har varit för närgången.

"Aldrig accepteras"

Tjejjouren Madicken var också på Fabriken och berättade om sin verksamhet efter att filmen visats. 

– Metoo-rörelsen kom inte en dag för sent. Vi känner till det här och kämpar mot det här. Det är jätteviktiga frågor. Varken tafsande eller våldtäkt ska någonsin accepteras och det är dags att börja snacka, säger Anja Persson och Linn Olsen, och passade på att hylla gymnasieeleverna för filmen. 

Här nedan kan ni se filmen i sin helhet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt