Annons:

På grund av böndernas situation – Arla föreslår att betala ut hela resultatet till ägarna

Arla föreslår att betala ut hela resultatet till sina ägare. Foto: Pressbild

På grund av böndernas situation – Arla föreslår att betala ut hela resultatet till ägarna

Arlas styrelse föreslår att betala ut hela nettoresultatet för Arlakoncernen 2018 till ägarna. Anledningen är att många Arlabönder står inför en tuff ekonomisk situation, skriver kooperativet i ett pressmeddelande.

Annons:

“Som ett bondeägt företag är vi engagerade i böndernas situation och vi är medvetna om att sommarens torka i Europa är extraordinär. Vi föreslår därför en extraordinär åtgärd. Styrelsen är nöjd med den positiva utvecklingen av företagets balansräkning, som gör det här förslaget möjligt, säger Arlas styrelseordförande Jan Toft Nørgaard i ett pressmeddelande. 

Förslaget ska diskuteras på nästa representskapsmöte i oktober. Ett definitivt beslut väntas ta på representantskapets möte i februari när årsredovisningen godkänns.

Storleken på utbetalningen hänger på att det inte är några större förändringar på resultatnivåer eller finansiella utsikter vid årets slut. Godkänns förslaget kan utbetalning ske i mars 2019.

"Balansräkningen har förbättrats avsevärt"

I styrelsens förslag ingår också förutsättningen att Arla avser att gå tillbaka till den befintliga konsolideringspolicyn under resten av den strategiska perioden, som påverkar räkenskapsåren 2019 och 2020.

“Vår balansräkning har förbättrats avsevärt under de senaste fem åren. Styrkan i vår balansräkning gör detta extraordinära initiativ möjligt samtidigt som vi behåller våra investeringsplaner för Arlas fortsatta tillväxt. Om styrelsens förslag godkänns så förväntas våra finansiella målsättningar bli kvar inom målintervallen, förutsatt att representantskapet avser att återvända till den ordinarie konsolideringspolicy efter 2018, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh.

Arla förväntar ett nettoresultat för 2018 inom målintervallet 2,8 till 3,2 procent av koncernens omsättning. Det förväntas ligga mellan 285 till 310 miljoner euro. Det motsvarar 2,3 till 2,5 eurocent per kilo mjölk.

Anledningen till förslaget är att samtliga Arlas ägare – mjölkbönder i bland annat Sverige, Danmark, Storbritannien och Tyskland – påverkades av sommarens torka i Europa.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt