Annons:

Stor Focusmässa i Vimmerby:

Snart är det dags för en stor Focusmässa i Vimmerby. Bilden är från en annan, tidigare, mässa.

Stor Focusmässa i Vimmerby: "Möjligt för alla att mötas”

Att få förståelse för varandra och för de kulturskillnader som finns. Det är ämnet för Focusmässan 2018 den 28 september på Focushuset i Vimmerby.
– Det är en mässa för alla, säger Tobias Ragnarsson, projektledare för Arbetsmarknadsenhetens projekt Arbetsintegration kvinnor.

Annons:

Mässan har ett digert program med seminarier, föreläsningar och workshops. Det blir också musikunderhållning, mat, aktiviteter för barn och utställare från ett 20-tal företag och föreningar. 

– Det är en Focusmässa som möjliggörs av det här projektet vi har, så det är alltså medel från EU som finansierar det. Projektet är för utrikesfödda kvinnor, men jag vill betona att det här är för alla. Inte bara för utrikesfödda, inte bara för kvinnor – utan en mäassa för alla. Vi ser att vi inte bara kan prata jämställdhet och jämlikhet med kvinnor, utan det gäller för alla. Det kommer handla om arbete, utbildning och kulturmöten. Vi möter arbetsgivare i kommunen, tjänstemän och att vi behöver förstå de små skillnaderna som finns om man är född här eller inte, säger Tobias Ragnarsson, som är projektledare för projektet Arbetsintegration kvinnor.

Föreläsarna Zinath Pirzadeh, Madeleine Eriksson och Djamal Hamaili. Zinath har beskrivits som "Sveriges roligaste invandrarkvinna". Hon är ståuppkomiker, författare och poet. Madeleine Eriksson är konsult och föreläsare och har bott och arbetat 30 år i Tunisien. Djamal Hamaili är integrationssamordnare i Valdemarsviks kommun, där målet är att alla nyanlända ska bli självförsörjande.

– Madeleine Eriksson är interkulturell kommunikatör och lyfter skillnader och likheter. Det handlar också att vi måste spegla oss själva, förstår du dig själv är det lättare att förstå andra. Flera viktiga skillnader kommer att lyftas som den svenska sjukvården kontra sjukvård i andra länder. Landstinget kommer och berättar om hur det går till i Sverige. Om man har ont i huvudet i vissa andra länder går man till doktorn och betalar för en tjänst. I Sverige egenvårdar vi ju oss själva, man går inte till doktorn för att ta en ipren. Det är exempel på en kulturkrock. 

– Zinath har vi med som ett roligt inslag, det blir en blandning av allvar och humor

"Så vi umgås"

Integration, eller inkludering om man så vill, är tillsammans med jämställdhet huvudfokuset på mässan.

– Mässan är en stor mötesplats, det ska vara möjligt för alla att mötas och få information. Vi har språkstödjare på plats för dem som inte behärskar det svenska språket riktigt. Det här handlar om inkludering av alla. Att det är som en mötesplats är en bra beskrivning, alla är välkomna – och låt oss prata med varandra.

Föreningslivet kommer också att vara en del av mässan.

– Varför finns det så många föreningar i Sverige? Det är så vi umgås utanför jobbet. Allt baseras på vad vi har sett i projektet. Vi har sett det som saknas och det här är ett sätt för att så många som möjligt ska kunna ta del av det. Därför är det en mässa för alla.

Vad hoppas ni på i besökare?

– Det är svårt, men vi hoppas på många förstås.

"Implementerar i andra verksamheter"

Det treåriga ESF-projektet Arbetsintegration kvinnor börjar lida mot sitt slut.

– I maj 2019 är de riktade insatserna avslutande. De sista månaderna handlar det mest om att paketera, skriva ihop och så. Egentligen är det bara hösten och våren som återstår. Ett treårigt projekt är inte så lång tid, men vi känner att vi har byggt upp något och resultatmässigt har vi testat flera saker som vi tar med oss och implementerar i andra verksamheter. Vi har hittat vissa guldkorn som vi kan arbeta vidare med. Implementeringstanken är att idéerna ska prövas i ordinarie verksamhet, det är så vi tänker.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt