Annons:

Rekryteringsmässa inriktad på kvinnor:

Nyligen hölls en välbesökt rekryteringsmässa för utrikesfödda kvinnor på Focushuset.

Rekryteringsmässa inriktad på kvinnor: "Jättebra uppslutning"

Nyligen hölls en rekryteringsmässa för utlandsfödda kvinnor på Focushuset i Vimmerby. Trycket blev enormt.
– Vi hade förväntat oss ett 40-tal individer, men det blev 120 totalt, säger Tobias Ragnarsson, projektledare för Arbetsintegration kvinnor.

Annons:

Det var 2014 som Arbetsmarknadsenheten i Vimmerby kommun tog fram en förstudie om utrikesfödda kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Förstudien blev grunden till det projektstöd Arbetsmarknadsenheten fick av Europeiska socialfonden för ett riktat projekt mot kvinnor.

Projektet, som löper över tre år, är i full gång och nyligen hölls en rekryteringsmässa riktad mot just utrikesfödda kvinnor. 

– Det har varit jättebra uppslutning. Vi hade förväntat oss ett 40-tal individer, men det har varit ett enormt tryck. Det blev 120 totalt och det är rekryteringstider för sommarjobb och så vidare, så det finns ett stort intresse hos arbetsgivare och utbildare. Vi är verkligen nöjda, säger Tobias Ragnarsson.

Både offentlig verksamhet och privata företag fanns representerat. 

– Rekryteringsträffar har funnits förr, men det har funnits intern kritik som visar att arbetsmarknadsinsatser har varit inställda mot män. Det här är för kvinnor och det finns ett stort behov. Mer traditionellt har kvinnorna varit hemma, medan männen varit ute. Nu får de ett steg. 

Fler mässor

I augusti 2018 blir det en ytterligare en stor mässa, men inte så mycket inriktat på just jobbiten. 

– Det handlar mest om inspiration, föreläsningar och hur man kan lyckas i det svenska samhället. Jag kan ju bara tala för projekt vi kan göra i den här utformingen, men efter det här så kan vi ge feedback på att uppslutningen var totalt.

Hur går projektet annars?

– Det rullar på rätt bra. Det var svårt i början, ett projekt har en utmätt tid och vi har tre år på oss. I början bytte vi projektledare, men nu känns det stabilt. Vi jobbar med att utveckla arbetssätt och metoder och ska försöka lära oss hur vi möter det här på rätt sätt. Det finns kulturella frågor, språkhinder, familjesituationer – det finns mycket att lära sig inför framtiden.

"Handlar om implementering"

Projektet ska handla om kvalitet och inte kvanitet, säger Tobias Ragnarsson. Totalt har 14 individer fått extratjänst inom kommunen.

– 45 individer ska processas och ständigt är det tio igång. Vi försöker hålla oss där för att kunna jobba kvalitativt. Åtminstone kommer ett 25-tal att få extratjänster, det är det vi har skrivit avtal på så det här är bara början. Vi har fortfarande det här med att växla försörjningsstöd mot lön, det kan också ge anställningar på längre sikt. Målsättningen har vi lyckats bra med, men vi stöder dem också för att de ska vara kvar i arbete när de väl är i arbete. 

Hur ska ni göra för att det här vidare efter tre år?

– Det handlar om implementering av de resultat vi får fram. Arbetsmarknadsenheten är grunden och i förlängningen ska det landa i en metod som fungerar. På central nivå i kommunen handlar det om att förstå det här ur ett jämställdhetsperspektiv, hur ska vi bli bättre som arbetsgivare för att vi behöver verkligen dem. 

Projektet pågår till augusti 2019.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt