Annons:

Så ska fler utrikes födda kvinnor få ett jobb

I helgen hyllade kulturministern Alice Bah Kuhnke kommunens integrationsarbete. Nu ska det bli ännu bättre. Tobias Ragnarsson, stående till vänster, berättar hur. Foto: Linus Johansson

Så ska fler utrikes födda kvinnor få ett jobb

Vimmerby kommun beviljas 8,7 miljoner i projektstöd för att stärka utrikes födda kvinnors ställning på arbetsmarknaden. – Det är givetvis ett glädjande besked. Nu ska vi lägga in en högre växel, säger Tobias Ragnarsson, samordnare vid kommunens arbetsmarknadsenhet.

Annons:

Med projektpengar tog Arbetsmarknadsenheten i Vimmerby kommun fram en förstudie om utrikes födda kvinnors ställning på arbetsmarknaden under 2014. Förstudien är grunden till dagens glädjebesked om att Vimmerby kommun beviljas 8,7 miljoner i projektstöd för att få fler utrikes födda kvinnor i arbete.

– Det är ett glädjande besked. Det ger extra resurser för det arbete som behövs och en möjlighet för oss att lägga in en högre växel.

Språket det stora bekymret

I förstudien togs flera metoder och arbetssätt fram. Kommunen har redan infört vissa – bland annat är satsningen på mötesplatser en del – men nu får man pröva flera olika metoder i verkligheten.

– Vi vill utveckla metoder och arbetssätt som ska vara lämpliga för utrikes födda kvinnor. Vi har flera tankar i teorin och nu får vi se vad som fungerar. Det stora bekymret generellt är språket. Nu kommer vi anställa två insatscoacher som är med kvinnorna under stor del av arbetet och skapa en koppling mellan språkträning och arbete. Vi kommer också arbeta med certifierad praktik, där man avidentifierar individernas bakgrund för att i stället lyfta fram deras praktiska kunskaper och färdigheter och vi kommer även arbeta med praktik med mycket stöd, som innebär att om man kommer från ett annat land så ska man inte vara ensam på sin praktikplats.

Utmaning för hela Sverige

Vimmerby kommuns integrationsarbete har redan fått nationell uppmärksamhet. Det här projektet gör förstås att ännu fler kommer att bevaka vad som händer i Vimmerby.

– Vårt arbete har uppmärksammats nationellt, men med de här resurserna blir det ett ännu större nationellt intresse. Vi vet redan att andra tittar på oss, vi har gjort en bra grund och nu får vi extra resurser. Lyckas vi kommer andra kommuner att ta lärdom av det här och hela Sverige står inför den här utmaningen. Projektet är viktigt för vår kommun, men också för hela landet.

”Blir en trygghet”

Sverige tog emot rekordmånga asylsökande under 2015 och hela landet står förstås inför en stor utmaning i att få ut människorna på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland utrikes födda är hög.

– Hela syftet med det här är att skapa möjligheter för utrikesfödda kvinnor att komma närmare arbetsmarknaden. Nu ska vi testa de metoder vi tagit fram. Den här gruppen är inte synliggjord i den utsträckning vi vill och det finns kulturella aspekter som innebär att männen ska arbeta och kvinnan vara hemma, säger Ragnarsson och fortsätter:

– Jag tror att det kan bli en trygghet när man kommer till ett annat land, som även gäller för svenskar om de flyttar till exempelvis Bolivia eller något annat främmande land. I Irak har kanske både männen och kvinnan jobbat, men kommer man hit blir det en trygghet att kvinnan är hemma. Jag tror inte att det bara har med kultur att göra.

Löper över tre år

Arbetsmarknadsenheten äger projektet men har en mängd olika samverkanspartner, som Arbetsförmedlingen, Vimarhem, olika enheter inom kommunen, Vimmerby IF och Erikshjälpen. Projektet kommer att planeras under hösten, men inleds först 2017 och löper sedan över tre år. Fyra personer kommer att anställas i ett inledningsskede.

– Det här kommer stärka helheten för Arbetsmarknadsenheten men också den samverkansstruktur som vi byggt upp inom kommunen och med föreningslivet. Jag tror att det kommer att ge mycket synergieffekter.

Cirka 45 utrikes födda kvinnor kommer att vara del av projektet.

– Det är svårt att göra en prognos av hur många arbetstillfällen det kommer att ge, men vi kommer att jobba för det.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt