Annons:

Polisen hade ingen plan att köra iväg nazisterna:

Nordiska Motståndsrörelsen valde självmant att lämna AL-skolan – polisen hade ingen plan på att köra iväg dem.

Polisen hade ingen plan att köra iväg nazisterna: "Här för att ingen ska skadas"

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen lämnade självmant Astrid Lindgrens skola efter sin aktion. Polisen var endast där för att upprätthålla säkerheten.
– Vi är här för att ingen ska skadas, säger Andreas Andersson, vid Polisen.

Annons:

Att Nordiska Motståndsrörelsen skulle genomföra en aktion utanför Astrid Lindgrens skola kom som en överraskning för polisen. Det säger polisen Andreas Andersson. 

Men om NMR hade rätt att genomföra sin aktion, där man visade upp en banderoll med texten "Vit ungdom – gå ihop och slå tillbaka", är oklart.

– Jag är fel person att fråga gällande den lagstiftningen. Vi har yttrandefrihet och den är stark och grundläggande. Demonstrerar man utan tillstånd blir det en konflikt gällande lagstiftningen, men då kan yttranderätten gå före. Jag känner inte till att de hade tillstånd i alla fall, säger Andreas Andersson.

Men ni hade inga planer på att köra iväg dem?

– Nej, vi bevakar vad som händer och är här för att det inte ska bli bråk. Vi ska upprätthålla säkerheten och se till att ingen kommer till skada.

NMR valde, efter cirka en timme, att lämna AL-skolan. Varför man var där ville nästeschefen Magnus Wardmo varken berätta för Dagens Vimmerby eller Polisen, som följde efter nazisterna till deras bilar.

– De säger inget om vad de ska göra till oss. Vi har haft kontakt med yttre befäl för vi har ingen erfarenhet av det här. Nu handlar det ju om att de är här för att visa sin åsikt och då finns det andra som kan bli provocerade också.

NMR är en våldsbejakande organisation som förnekar Förintelsen. NMR vill ta makten genom en revolution i Sverige. Partiet ställde upp i riksdagsvalet 2018, men fick ett mycket marginellt stöd.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt