Annons:

  • Rekordmycket aktivitet på Näs i sommar

    Sommarprogrammet på Näs 2016 är fullspäckat. Foto: Astrid Lindgrens Näs

  • Rekordmycket aktivitet på Näs i sommar
  • Rekordmycket aktivitet på Näs i sommar

    Tillförordnade vd:n Nils-Magnus Angantyr ser fram emot säsongen. Foto: Simon Henriksson

Rekordmycket aktivitet på Näs i sommar

Tredje kapitlet i trädgårdssatsningen, nytt sommarcafé, två utställningar, en konstinstallation. Det är nyheterna på Astrid Lindgrens Näs i sommar. – Vi har, mig veterligen, aldrig haft ett så digert utbud som i år, säger Nils-Magnus Angantyr, tf. VD på Astrid Lindgrens Näs, i ett pressmeddelande.

Annons:

2016 är det äntligen dags för det tredje kapitlet i Astrid Lindgrens Näs trädgårdssatsning. Kapitlet fulländar projektet och de sista rummen kallas för hopp, mod och kreativitet.

– Hoppets rum har sin plats vid bäckens källa. Rummet för mod har formen av en terrasserad körsbärstrappa. Vi kommer att jobba med överraskande växtlighet som uttrycker kraft, användbarhet och ståndaktighet. Kreativiteten kommer att flöda i en ekdunge mellan bäcken och körsbärsterrassen. Här kommer vi att arbeta med installationer som vänder sig till barn och kan variera lite med årstiderna, berättar Karin Eliasson, trädgårdsmästare och konstnärlig ledare för trädgårdarna.

Utställning om Ellen Key

Trädgårdarna invigs den 11 juni, men Näs säsong öppnar mycket tidigare än så. Den 2 mars slår portarna upp och den 5 mars är det invigning för årets första utställning. Utställningen heter ”Denna dagen, ett lif” och handlar om Ellen Key, världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär. En del av utställningen kommer att ägnas trädgården på Strand, en trädgård som Ellen Key själv ritade och var med och anlade.

I april gästas Näs av världskände land art-konstnären Patrick Dougherty. För första gången i Sverige, kommer han att bygga en av sina spektakulära skulpturer. Under de senaste 20 åren har Patrick Dougherty byggt över 200 konstverk världen över. Verken är helt oskiljaktiga från omgivande natur och landskap. Varje installation är unik och formen bestäms av platsens förutsättningar.

– Jag gör ingen research. Jag försöker minnas hur jag känner för en plats och jag skapar ord- associationer för varje ställe för att starta processen. Jag börjar föreställa mig att jag kan skapa något provokativt i just det fysiska rummet, säger Patrick Dougherty..

Installationen kommer att skapas tillsammans med ett internationellt team av volontärer.

– Vi har cirka tio volontärplatser i tre veckor och ser konstprojektet som en möjlighet till möten över gränser och att få bjuda världen på lite av Smålands bästa., berättar Kajsa Holst, projektchef för trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs.

Ensamhetens betydelse

Under våren kommer olika barngrupper att skapa ”egna rum” utifrån diskussioner om ensamhet och om behovet av att få dra sig undan. Några av dessa rum kommer sedan att föras upp i prästgårdsparken på Astrid Lindgrens Näs.

Det egna rummet är också temat för sommarens utställning: ”Människan har ett bräckligt litet värn mot vad livet kan hitta på att slå till med, om hon inte lärt sig vara ensam. Det är nästan det viktigaste som finns”, har Astrid Lindgren sagt.

– Utställningen kommer att handla om ensamhetens betydelse för Astrid Lindgren själv, men också om alla de egna rum hon skrivit om i sina berättelser. Lotta på Bråkmakargatan skapar ”ett eget hushålle”, Emil som i Snickarboa få vara ifred med sina trägubbar, Lisa och Anna i Bullerbyn som har sitt alldeles egna ”vårställe” i ett djupt diken och Ronja och Birk som lever ett Robinson Crusoe-liv i Björngrottan., säger Anneli Karlsson, utställningsproducent på Astrid Lindgrens Näs.

Tillförordnade vd:n Nils-Magnus Angantyr ser fram emot säsongen:

– Varenda vrå av både byggnader och trädgårdar kommer att vara fyllda av berättande, konst, skulptur och inspiration.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt