Annons:

Kan tänka sig vara utan Kalle Anka – här är jultraditionerna unga kan skippa

Var tredje ung person kan tänka sig att skippa Kalle Anka på julafton. Foto: Pixabay

Kan tänka sig vara utan Kalle Anka – här är jultraditionerna unga kan skippa

Är du livrädd för att de svenska jultraditionerna är hotade? Då kommer du inte gilla vad de svenska ungdomarna tänker och tycker.
Fyra av fem svenska ungdomar kan tänka sig att stryka en eller flera jultraditioner, visar rapporten Den Stora Juluppdateringen.

Annons:

Naturligtvis ser inte julen likadan ut 2018 som den gjorde 1918, 1965 – eller ens 2000. Högtiden är i ständig förändring och även om äldre, traditionsbundna julfirare kanske vill ha det som det alltid har varit, kan det vara förändringar på gång.

Åtminstone om dagens unga får bestämma.

Det visar Ungdomsbarometerns rapport "Den Stora Juluppdateringen", som tagits fram på uppdrag av Coca-Cola.

Hela tre av fem svenska ungdomar upplever en eller flera jultraditioner som omoderna och i behov av förnyelse. Fyra av fem kan tänka sig att stryka en eller flera jultraditioner. 

50 procent av de tillfrågade ungdomarna vill förändra julbordet på ett eller annat sätt, nästan hälften vill lägga till fler alkoholfria drycker och mer än var tredje vill addera fler vegetariska och/eller veganska rätter. 

Mer än varannan vill också slippa höra samma gamla låtar som vi har gjort sedan Berlinmuren föll – och få in fler nya julåtar på spellistorna.

56 procent vill umgås mer med sina vänner under julen.

Det här vill de unga bevara

Något som säkert kan göra den inte ens särskilt konservativa upprörd är att 42 procent av de unga kan tänka sig att vara utan julkort och andra julhälsningar, att 40 procent kan vara utan jultomten och var tredje kan tänka sig att skippa Kalla Anka på tv på julafton.

Viktigast att bevara för de unga är umgänge med släkt och vänner under julen samt julpynt, julgran och julklappar. 

Undersökningen gjordes med över tusen ungdomar mellan 16 och 19 år från hela Sverige.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt