Annons:

Stefan är född i Vimmerby – nu släpper han sin debutbok

Stefan Grevle, som är född i Vimmerby, har släppt sin debutbok. Foto: Pressbild

Stefan är född i Vimmerby – nu släpper han sin debutbok

Stefan Grevle föddes i Vimmerby 1970. Nu släpper han sin debutbok "Prickis", som handlar om en småländsk pojke.
– Slutorden handlar om att det bästa vi kan ge barnen är tid – och att det är gratis, säger han.

Annons:

Giraffen som vill bli älskad. Så beskriver förlaget Stefan Grevles pinfärska debutbok "Prickis". Huvudpersonen, vid namn Prickis, lever ensam med sin pappa i en fiktiv småländsk stad utmed havet. Han brottas med ensamhet, grubblerier och sin längtan efter mamman i Stockholm.

Trots att Stefan Grevle, som numera kan titulera sig både konstnär och författare, lämnade Vimmerby redan vid fyraårsåldern och efter uppväxten Tingsryd, är Småland viktigt för honom.

– Jag har kopplingar till olika platser i Småland och gillar verkligen Emil i Lönneberga. Därför blev Prickis en småländsk giraffpojke som bor i en småländsk stad, berättar han och fortsätter:

– Hans mamma har lämant dem och han bor ensam med sin pappa. Han har en bästis, men har mycket grubblerier och längtar mycket efter sin mamma. Själva storyn är att han får en detektivlåda i julklapp som gör att det tar en oväntad vändning och som gör att han får en ny, fin bekantskap. Det öppnar upp nya möjligheter för honom.

"Inte riktigt som alla andra"

Stefan är verksam på ett företag som utvecklar och coachar medarbetare som har någon form av funktionsnedsättning. Han är engagerad i frågor som rör utanförskap och orättvisor. Det har förstås satt sin prägel på boken.

– Det här är en pojke som inte har alla förutsättningar. Han har ingen mobiltelefon exemelvis, som alla hans kompisar har. Han är inte riktigt som alla andra.

Han vill också visa att det är okej att gråta och okej att vara ledsen.

– Jag vet att många jobbar med de här frågorna och att många brottas med problemen. Slutorden till föräldrarna handlar om vad som är viktigt och att det inte är att ge barnen prylar. Det bästa vi kan ge dem är tid – och det är gratis.

"Ingen jättekoppling"

Stefan hoppas att boken ska kunna högläsas i samband med exempelvis nattning eller i en skolklass, och att en vuxen finns med för samtal och reflektioner om dessa ämnen.

– Jag har gjort några små manus tidigare som jag skickat in, men nu valde jag att göra en hel story och skrev den här i höstas. Nu var det ett förlag som högg.

Stefans relation till Vimmerby är inte så stark längre.

– Jag har inte så många vänner eller släktingar kvar där, så jag har ingen jättekoppling. Men det händer att jag åker förbi och tittar till Vimmerby, det gör det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt