Annons:

Kommunen kan straffas – för seg handläggning

Kommunen har tagit alldeles för lång tid på sig att genomföra ett beslut som gav en invånare rätt till stöd. Det anser Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu vill att Förvaltningsrätten dömer ut en straffavgift för Vimmerby kommun.

Annons:

Det blev ett avbrott för en person i behov av stödfamilj i mars 2018. Innan personen fick en ny stödfamilj dröjde det ända till december samma år.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, menar i sin bedömning av ärendet att kommunen har arbetat för att verkställa beslutet snabbare, men inte i den utsträckning och med den regelbundenhet som krävs.

"Dröjsmålet uppgår till cirka nio månader vilket inte kan anses skäligt. Under delar av dröjsmålet tycks kommunen avvakta att vårdnadshavarna själva ska hitta en lösning. Det finns inget som hindrar kommunen att själva komma med förslag på stödfamilj under tiden de väntar på att vårdnadshavarna ska återkomma till dem", skriver IVO i sin sammantagna bedömning.

Nu anser IVO att Vimmerby kommun ska betala en avgift på drygt 24 000 kronor för dröjsmålet. Inspektionen yrkar det till Förvaltningsrätten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt