Annons:

Kommunen startar ny mötesplats – sköter caféet på Erikshjälpen

John Karlsson, Vimmerby kommuns mötesplatsutvecklare, har fått till en ny mötesplats på Erikshjälpen i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunen startar ny mötesplats – sköter caféet på Erikshjälpen

I dag startade Vimmerby kommun en ny mötesplats i form av ett café i samarbete med Erikshjälpen.
– Vi får något i utbyte mot att de får caféet öppet ytterligare en dag i veckan, säger Vimmerby kommuns nye mötesplatsutvecklare John Karlsson.

Annons:

I början av våren anställdes John Karlsson som mötesplatsutvecklare och hans uppgift är att Vimmerby kommuns medborgare får fler naturliga mötesplatser. 

För fem år sedan startades Mötesplats Bullerbyn i Vimmerby och sedan dess har ytterligare tre tillkommit: Focushuset, Fabriken och Ceos. 

På onsdagen öppnade Vimmerby kommuns senaste mötesplats och det gör de i samverkan med Erikshjälpen i Vimmerby. Det är den första mötesplatsen som skapas under den nya mötesplatsutvecklaren.

– Nu har vi skapat ytterligare en mötesplats i Vimmerby kommun. Vi kommer ha öppet en dag i veckan där personalen, som är anställd av Vimmerby kommun, driver caféet. Sedan är tanken att vi ska utveckla konceptet ytterligare i framtiden beroende på vad det finns för intressen och vad våra besökare vill se. Vi får bygga vidare därifrån, säger John Karlsson. 

"Ser det ut arbetsträningssynpunkt"

Under tiden som Mötesplats Erikshjälpen driver caféet kommer övriga verksamhet och öppettider gälla som vanligt för butiken. Personalen är anställd av Vimmerby kommuns mötesplatser och kommer från Arbetsmarknadsenheten som sedan har anställts av utvecklingsavdelningen. 

Hur ser du på att kommunen kliver in och konkurrerar med befintliga fik?

– Det har vi inte riktigt tänkt på. Vi ser det mest som att det är en bra chans för personalen att träna på språket, komma in i arbetslivet, visa upp sig och få utveckla sina idéer. Vi ser det mest ur arbetsträningssynpunkt och baserar det inte på hur mycket vi säljer, säger Karlsson.

Vad händer med vinsten?

– Alla pengar går direkt till Erikshjälpen eftersom de gör inköpen. Vår personal får komma dit och arbetsträna, vilket är väldigt viktigt. Vi får något i utbyte mot att de får caféet öppet ytterligare en dag i veckan, säger Karlsson.

Ny mötesplats ska skapas under året

Efter en mjukstart är förhoppningen är att fler ska få upp ögonen för kommunens nya mötesplats. 

– Vi gick ut med information på vår Facbooksida rätt nyligen för att vi vil ge personalen en lätt uppstart. Jag hoppas att det kommer lika mycket besökare som det gör övriga dagar framöver. 

Finns det planer på fler mötesplatser i Vimmerby kommun?

– Ja, vi ska öppna ytterligare en mötesplats i år, det är målsättningen. Gärna att det sker utanför Vimmerby och där behoven finns. Det bygger på att det finns ett behov och en önskan från föreningslivet, ideella aktörer eller vanliga medborgare som gör att vi kan hitta ett utbyte där vi hjälper varandra. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt