Annons:

Framgångsrika kvinnoföretaget kom till Vimmerby:

Therese Frykstrand och Zeida Doulani från Yallatrappan i Rosengård.

Framgångsrika kvinnoföretaget kom till Vimmerby: "Då pratade ingen om den här målgruppen"

Sedan ett antal år tillbaka jobbar Arbetsmarknadsenheten med ett ESF-projekt för utrikesfödda kvinnor. Tidiga på bollen var Yallatrappan i Rosengård som nu har 36 anställda.
– Det är fantastiskt att andra lyfter den här målgruppen, säger Therese Frykstad.

Annons:

2010 startade Yallatrappan i invandrartäta området Rosengård i Malmö. Från början var det ett projekt där Arbetsförmedlingen och Malmö stad var inblandat. Finansierade gjorde Europeiska socialfonden, ESF. 

– Det var ett projekt i fyra år och under den tiden tog vi reda på vilka kunskaper de här personerna hade. Det handlade om kvinnor som bott länge i Sverige, men som aldrig jobbat. Vi har skapat verksamheter baserat på det sedan 2010. Det handlar om matlagning, sömnad och lokalvård. När vi startade var det ingen som pratade om den här målgruppen, invandrade kvinnor. Att fler samarbetar och försöker är jättekul, säger Therese Frykstrand. 

Yallatrappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ som finns i Rosengård. 2010 var sex kvinnor anställda – nu är det 36 och nästan alla jobbar heltid.

– Sedan är det många andra som har fått jobb utanför det här också. Vi samarbetar fortfarande med Malmö Stad och Arbetsförmedlingen och visar på vad som förväntas av en, vad man har för rättigheter och skyldigheter, att bryta isolering, att träffa andra och skaffa rutiner. Det handlar om att jobba för att skapa fler arbetstillfällen för kvinnor från andra länder som inte får jobb.

Första jobbet

Zeina Doulani har jobbat på Yallatrappan i nio år och bor själv på Rosengård.

– Jag började som praktikant och för mig var det första jobbet i Sverige. Jag är utbildad undersköterska och jobbade på äldreboende, men ville ha något mer socialt. Mina barn är stolta över mig, berättar hon. 

Hon berättar också att det inte görs någon skillnad på människor baserat på etnicitet eller religion.

– Det är helt religiöst obundet och det handlar om att visa att man vill och är duktig. Vi är som en stor familj. Varje tisdag gör vi catering och skickar soppa till Johanneskyrkan i Malmö, det är mycket såna grejer.

"Påverkar hela samhället"

Vikten att få utrikesfödda kvinnor i arbete kan inte nog påtalas, säger Therese Frykstrand.

– Nu har vi 36 anställda och det är så många som påverkas av det. Barnen påverkas av att mamma har ett arbete, att hon bidrar, jag skulle vilja säga att det påverkar hela samhället. Vi samarbetar med globala företag som HM och IKEA, det är jättestort.

I tisdags var Zeina Doulani och Therese Frykstrand och berättade om Yallatrappan i Vimmerby.

– Vi berättar om hur Yallatrappan startade, hur vi gör och hur vi har gjort. Förhoppningsvis kan det fortsätta även här när projektet är slut.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt