Annons:

Sandberg efter projektet:

Lars Sandberg säger att man kommer jobba vidare med frågorna även om projektet är slut. Foto: Simon Henriksson

Sandberg efter projektet: "Slutar inte jobba med frågorna för att projektet är slut"

Det fanns ESF-pengar kvar för att fortsatt bedriva projektet Arbetsintegration kvinnor. Men det väljer socialförvaltningen att inte göra.
– Arbetsmarknadsenheten slutar inte att arbeta med frågorna för att projektet tar slut, säger socialnämndens ordförande Lars Sandberg (C).

Annons:

Varför förvaltningen tackat nej till att ta emot miljoner för att fortsätta projektet går att läsa här. Nämndens ordförande Lars Sandberg (C) ser inget konstigt med att inte driva projektet vidare.

– Projektet i sig är slutfört som planerat. Det finns pengar att söka för att driva projektet vidare och för att utöka projektet. Projektet skulle underlätta kvinnors etablering på arbetsmarknaden och projektet skulle sluta sista augusti och det är precis vad som har gjorts. Jag har förstått att man kunde söka mer pengar för att utöka, men det kräver både mycket administration och arbetsinsatser. Projektet får sluta och arbetsmarknadsenheten får ta med sig erfarenheterna från projektet. En del positiva saker finns att ta med sig och en del saker som inte har figurerat, säger Sandberg.

Är det inte en risk att människor blir lika eller mer beroende av försörjningsstöd om man inte går vidare med projektet? 

– Arbetsmarknadsenheten slutar inte arbeta för att projektet tar slut. Man fortsätter arbeta precis som innan, det är själva projektet som inte fortgår.

I stället för att använda ESF-pengar blir det väl medel från budgeten som det här ska inrymmas i framöver?

– Jag tror att det är åtta miljoner kronor man har fått och sedan har kommunen lagt in pengar också. Målet var ta fram och utveckla metoder för att underlätta utrikesfödda kvinnors etablering på arbetsmarknaden. Vissa bitar har väldigt bra och vissa bitar har det varit mer svårigheter med. Både det positiva och det inte som har fungerat är erfarenheter som man tar med sig i det vardagliga arbetsmarknadsenhetsarbetet.

Länge har man från politiskt håll tryckt på för att man ska söka pengar. Här fanns det pengar – varför fortsätter man inte då?

– Det är ju det har man gjort under flera års tid. Projektet fick åtta miljoner, men kommunen gått in med mycket pengar. Då är det en stor egeninsats dessutom. Jag kan inte exakta siffror, men man har inte bara haft de här projektpengarna. Just det här projektet har tjänat sitt syfte, fortlöpt under några år och man har utvecklat de här koncepten. Det är sällan något bara är bra eller dåligt och det är väl så med det här projektet också. Vi var ju på en föreläsning om Yalla-trappan i Rosengård där kvinnor startade ett företag och det lät alldeles fantastiskt.

Vad tror du om möjligheterna att kunna implementera det här och få in de här kvinnorna – som kanske är allra mest utsatta – på arbetsmarknaden?

– Just den här biten att kvinnorna kan få ett bättre självförtroende, det ser jag att man kan ta med i det vanliga arbetet. Jag vet inte hur många som har kommit ut i arbete, även om det har varit positivt för dem. Man har sett att självförtroende och självkänsla har ökat hos en del av dem som har deltagit. Det här är några av de som står allra längst från arbetsmarknaden från början. Att få in dem på arbetsmarknaden är inte gjort i en handvändning, men det med Yalla-trappan var ett fantastiskt initiativ. Om det skulle kunna funka här vet jag inte, Malmö är ju mycket större.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt