Annons:

NY PROGNOS: Kostnaderna för invandringen minskar med elva miljarder

Foto: Pressbild

NY PROGNOS: Kostnaderna för invandringen minskar med elva miljarder

Mer pengar till landets domstolar innebär att Migrationsverkets kostnader för asylmottagningen minskar med en miljard fram till 2022. Totalt kommer myndighetens kostnader att minska med hela elva miljarder fram till samma år.

Annons:

Det skriver Migrationsverket i sin majprognos, som är den tredje av totalt fem prognoser i år. Statens totala kostnader för migration och nyanländas etablering bedöms minska från 26 miljarder i år och till 15 miljarder 2022. 

Förklaringen är förstås enkel:  

– Till största del är minskningen en följd av färre asylsökande de senaste åren. Det leder till minskade boendekostnader men framför allt minskande ersättningar till kommunerna för asylsökande och kommunmottagna nyanlända, säger planeringschef Henrik Holmer.

Snabbare processer

Extra pengar till Domstolsverket ger minskade kostnader för Migratiosnverket eftersom fler migrationsavgöranden kommer att avgöras snabbare vilket förkortar processerna. 

– Vi är glada att regeringen hörsammat oss på denna punkt och att även Migrationsverket föreslås få ett mindre tillskott i år. Kostnaderna för asylmottagningen beräknas minska med cirka en miljard kronor fram till 2022 på grund av de extra resurserna till Domstolsverket, säger Henrik Holmer.

Cirka 21 000 asylsökande i år

Myndigheten skriver att man står fast vid sin prognos om 21 000 asylsökande i år och cirka 22 000 nästa år.

– Vi ser en viss förändring vad gäller vilka som söker asyl. Vi ser fler personer från Latinamerika och från vissa av de tidigare Sovjetrepublikerna, medan antalet asylsökande från Mellanöstern minskar, säger Henrik Holmer.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt