Annons:

Vinnaren om kärleken till Astrid:

Utan Astrid Lindgren kanske inte Bart Moeyaert hade varit den han är, säger han. Foto: Simon Henriksson

Vinnaren om kärleken till Astrid: "Kanske inte hade varit den jag är utan henne"

Som 19-åring romandebuterade Bart Moeyaert. 35 år senare har han fått sitt största internationella erkännande någonsin.
– Det kommer alltid finnas ett före och ett efter det här priset, säger han.

Annons:

Den belgiska författaren Bart Moeyaert myser när han går runt i trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Tidigare under dagen har han fått träffa barn på Astrid Lindgrens skola och han har också fått en guidad tur i barndomshemmet. 

För honom – som haft Astrid Lindgren med sig så länge han kan minnas – är det överväldigande, säger han.

– Det har varit överväldigande i två månader nu. Det har bara fortsatt och fortsatt. Det är ett så stort intryck av Astrid Lindgren här och det är underbart, säger Bart Moeyaert till Dagens Vimmerby.

Redan som 14-åring började han skriva på sin debutroman "Duet met valse noten" som fem år senare blev publicerad. Då hade han tagit mycket inspiration från Astrid Lindgren som författare. Han beskriver en mycket varm relation till den författare vars pris uppkallat till hennes minne han nu fått.

– Jag började att läsa böckerna om Barnen i Bullerbyn. För mig var det väldigt enkelt att göra en koppling. Vi var en familj på sju barn där jag var den yngsta. På något sätt kunde jag också se vårt hus när jag läste böckerna om Bullerbyn. Min kärlek blev större när jag sedan läste Vi på Saltkråkan, där var kärleken total. Jag kände igen mig själv i karaktärerna och mer än tio år senare, när min första bok var publicerad, fick jag frågor om varför och hur jag började skriva. Mycket handlade om Astrid Lindgren. Det går inte att förneka att de första böcker man läser är grunden till ens eget författarskap. Jag kanske hade varit en författare ändå, men inte den jag är. 

"Väldigt emotionellt"

Som sina favoritkaraktärer från Astrids böcker lyfter han fram Tjorven och Stina i Saltkråkan.

– Även om jag inte alltid gillade Stina, så förstod jag vad hon gjorde. Jag lyfter inte fram några av de största, som Bröderna Lejonhjärta, Pippi Långstrump eller Ronja Rövardotter. För mig var det här de viktigaste.

Att få besöka Astrids hemstad och hennes egen sagopark samt barndomshem och museum var något han drömt om. 

– Jag lärde mig av henne tidigt och att få komma hit är väldigt emotionellt för mig. Det betyder mycket. Jag är 54 år nu och det tog mig över 40 år, från det att jag såg hennes hus och Småland, tills att jag själv besökte det. Det är väldigt speciellt och det känns som rätt tid att göra. Min historia till Astrid Lindgren är större än att jag bara läst hennes böcker. 

"Var överraskande"

Bart Moeyaert var i år nominerad för 16:e gången till litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA-priset. 

– Det var en stor överraskning. Har man varit nominerad 15 gånger, men inte fått det... Det är klart att chansen finns, men det var ändå överraskande.

Hur tror du att det här kommer påverka ditt liv och ditt författarskap i framtiden?

– Just nu påverkar det mig så att jag får mycket uppmärksamhet i media. Det viktigaste för mig är att barn- och ungdomslitteraturen får mer uppmärksamhet. Att jag kan få berätta vad jag tänker gör mig nöjd. För mig kommer det alltid finnas ett före och ett efter det här priset. Det är en ny epok för mig. Men det kommer inte påverka mig som person. 

Den totala prissumman ligger på fem miljoner kronor. Bart Moeyaert säger att han "köper sig tid med de här pengarna". 

– Därför att jag har jobbat med ganska stora projekt på slutet, som har gjort att jag inte har kunnat skriva. Det har gjort mig lite fattigare. Det var inte ett problem förra året, men det började bli svårt. Så det jag menar med att jag köper mig tid är att jag kan skriva igen, säger han och skrattar:

– Men det allra första jag köpte var en iPhone till den här resan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt