Annons:

Ungdomsförfattare får årets ALMA-pris – utnämningen får kritik

Bart Moeyaert är årets ALMA-pristagare. Foto: Pressbild/Joost Josseen

Ungdomsförfattare får årets ALMA-pris – utnämningen får kritik

I dag delade juryn ut årets pris till minne av Astrid Lindgren, som är världens största pris inom barn- och ungdomslitteraturen. Årets vinnare är den flamländske författaren Bart Moeyaert.

Annons:

Pristagaren tillkännagavs på en ceremoni på Filmhuset i Stockholm. Moeyaerts författarskap tar upp existentiella ämnen på tankeväckande sätt och behandlar livets alla skeden. Motiveringen lyder såhär:

”Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare. Bart Moeyaerts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen.”

Inspirerats av Astrid

Moeyart är född 1964, men har redan hunnit ge ut cirka 50 böcker. Han skriver även TV-manus och pjäser, översätter romaner och undervisar i skrivande. Endast en av hans böcker finns på svenska: ”Kärleken man inte förstår”. 

Priset är på fem miljoner kronor och Moeyaert beskriver Astrid Lindgren som en inspirationskälla:

– När jag var nio år läste jag Astrid Lindgrens böcker och Astrid Lindgrens värld var som min egen familj och den riktiga världen var som hennes. Senare förstod jag att hennes värld handlade om inkludering. Och det var tröstande eftersom jag var en enstöring i min stora familj där jag var yngst. Och det influerade mitt arbete. Jag vill vidga gränserna för vad som är barnlitteratur, säger han enligt ALMA-prisets hemsida.

Priset delas ut i Stockholm i månadsskiftet maj/juni och i samband med det brukar pristagaren även besöka Vimmerby.

Vill se pristagare som skriver för barn

Årets utnämning får viss kritik från DN:s expert Lotta Olsson:

”Det hade varit mer spännande om en renodlad barnboksförfattare hade fått priset, som till exempel den norska poeten Gro Dahle. Då hade Almajuryn stuckit ut hakan ordentligt, och belönat någon som vet hur man uttrycker sig för de allra minsta”, skriver hon i sin kommentar.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt