Annons:

Hon får årets Almapris:

Laurie Halse Anderson får årets Almapris. Foto: Randy Fontanilla/Pressbild

Hon får årets Almapris: "Astrid Lindgren är en av mina hjältar"

Nu har årets pristagare av Almapriset förkunnats. Det är den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson som får priset och blir fem miljoner kronor rikare.
– Astrid Lindgren är en av mina hjältar, säger hon till DN.

Annons:

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Alma-priset, går i år till den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson. Det avslöjades under tisdagen.

Alma-pristagaren, som föddes i New York för 62 år sedan, debuterade som författare 1996. 

"I sina täta ungdomsromaner ger Laurie Halse Anderson röst åt sökandet efter mening, identitet och sanning, både i samtiden och i historien. Det är en mörkt glimmande realism som levandegör betydelsen av tiden och minnet för den unga människans liv. Smärta och ångest, längtan och kärlek, klass och kön utforskas med stilistisk skärpa och saklig humor. Med varsam intensitet manar Laurie Halse Anderson fram tillstånd, stämningar och känslor och väjer aldrig för det allra svåraste", står det i motiveringen. 

– Laurie Halse Anderson skriver om svåra ämnen på ett sätt som engagerar och berör. Det finns en passion i hennes skrivande som går rakt in i hjärtat, säger juryns ordförande Boel Westin.

Hennes genombrott kom 1999 med boken "Säg något" ("Speak") och har därefter gett ut 13 romaren, däribland "Twisted", "Wintergirls" och den historiska trilogin "Seeds of America". Hon betraktas som en av USA:s främsta ungdomsförfattare. 

Två av hennes romaner har översatts till svenska. 

– Jag är jordklotets gladaste kvinna just nu, det här är en sådan stor ära. Astrid Lindgren är en av mina hjältar. Jag läste Pippi som barn och hade aldrig stött på en kvinnlig karaktär som henne förut, så modig och frispråkig. Jag var aldrig den dotter min mamma ville att jag skulle vara, i stället fick jag hitta fiktiva karaktärer som kunde ge mig tillåtelse att vara den jag ville, säger Laurie Halse Anderson till Dagens Nyheter. 

Får fem miljoner kronor

Astrid Lindgren memorial award, ALMA, beskrivs vara världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Prissumman är på fem miljoner kronor.

Författaren, som är bosatt i Philadelphia, säger att hon ska använda pengarna ansvarsfullt. 

– Och på ett sätt som hedrar Astrid Lindgren arv, som hedrar hennes förmåga att skriva böcker som talar till barn över hela världen.

Vid sidan av sitt skrivande har hon ett starkt engagemang i frågor som rör sexuellt våld, mångfald och censur av böcker.

Förra året gick priset till Eva Lindström. Som brukligt besökte hon både Astrid Lindgrens skola och Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt