Annons:

Rotaryklubbarnas insats spreds snabbt – ”Det blev ett jordskred”

Claes Roos och Ulrika Östh, till höger, lämnar över presidentskapet i Vimmerbys Rotaryklubbar till Carina Rydholm, tvåa till vänster och Therese Klingstedt, trea från vänster. Foto: Jakob Karlsson

Rotaryklubbarnas insats spreds snabbt – ”Det blev ett jordskred”

I våras uppmanades samtliga Rotaryklubbar i Sverige att samla in till shelterboxar. Efter att de två Vimmerbyklubbarna på kort tid samlat in 15 200 kronor fick man ordentlig liv i rörelsen som kort senare kunde skicka iväg en halv miljon som användes till så kallade shelterboxar med livsnödvändigt materiel till utsatta.
– Det kändes väldigt bra, säger Ulrika Östh, avgående president i Vimmerby Astrid Lindgren Rotaryklubb.

Annons:

Rotary finns över hela världen och föreningarna förenar affärsnätverk med hjälpverksamhet. I Vimmerby anordnas en stor välgörenhetskonsert varje år som utgör basen för stödet till utsatta.

För en tid sedan var det dags för de årliga presidentskiftena i Vimmerbys två olika klubbar. Carina Rydholm ersättar Claes Roos i Vimmerby Rotaryklubb och Kerstin Klingstedt tar över efter Ulrika Östh i Vimmerby Astrid Lindgren Rotary.

– Den hjälpverksamhet som Rotary står för lokalt och i hela världen känns varmt i hjärtat för mig och jag kände att det var dags att ta mitt sanna Rotary-ansvar och göra något bra av det. Sedan vill jag rikta ett tack till Vimmerbyborna som skänker pengar till våra insamlingar, säger Carina Rydholm.

– Det är ett förtroendeuppdrag, säger Klingstedt.

Snabba beslutsvägar

Rotaryklubbarna träffas varje vecka och gör en del studiebesök bland företag och verksamheter. En stor del av arbetet tas upp av välgörenhetinsatserna.

– Det har varit spännande, lärorikt och tacksamt. Vi har en kvalitetssäkrad välgörenhet där 91 procent går till slutbehovet och det är inte så många som har sådan träffprocent, säger Claes Roos.

Ulrika Östh tar upp ett exempel på de korta beslutsvägarna.

– Jag gick hemma och lyssnade på radion när jag hörde om en katastrof och kände att jag borde göra någonting. Då kom jag på att jag faktiskt är ordförande i en Rotaryklubb och att jag faktiskt är i en position där jag kan göra någonting. Jag skickade till de andra i styrelsen och vips var det Shelterboxar på väg.

"Blev ett jordskred"

Shelterboxar skickas till utsatta områden och innehåller verktyg för att bygga upp ett första skydd efter en katastrof.

– I våras gick det ut en uppmaning till samtliga presidenter om att hjälpa till att skicka boxar till ett område och vi fick snabbt ihop 15 200 kronor. Det skickade jag ut till alla presidenter och det blev ett jordskred. På en vecka hade vi skickat iväg en halv miljon, vilket räckte till 40 boxar. Det kändes väldigt bra. Vi har snabba beslutsvägar och vårt hjälpkonto som människor i Vimmerby ser till att vi har.

Fotnot: I första versionen av artikeln var summan felaktig. Klubbarna har samlat ihop 15 000 kronor, vilket räckte till två shelterboxar och inget annat. Vi beklagar missförståndet. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt