Annons:

Patrik Axelssons miljoninvesteringar på Axelssons i Aby invigs av landshövdingen Thomas Carlzon på lördag. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Axelssons miljoninvesteringar invigs på potatisfestivalen

De stora miljoninvesteringarna hos Axelssons i Aby är färdigställda. Under helgens potatisfestival ”Upptaget” inviger landshövdingen Thomas Carlzon den nya sorteringshallen, gårdsbutiken och matstudion.
– Årets tema på potatisfestivalen är ”Axelssons in i framtiden”, säger ägaren Patrik Axelsson.

Annons:

Senast Axelssons i Abys potatisfestival, som går under namnet Upptaget, arrangerades var 2017 och då landade besökssiffran på 7 500 personer. 3 500 raggmunkar med fläsk stektes och serverades och 1 400 personer provsmakade årets 15 olika potatissorter. 

I helgen fylls Kronogården i Stora Aby av otroligt många besökare när potatisfestivalen är tillbaka efter två års uppehåll. 

– Varje dag i tre månaders tid ringde folk och frågade när potatisfestivalen var förra året. Det känns efterlängtat, säger Patrik Axelsson.  

"Vill slå besöksrekord"

Det som sticker ut på lördagens program är invigningen av gårdens stora satsningar på potatissorteringshall, gårdsbutik och matstudio. 

– Det är investeringar på drygt 20 miljoner. Vi vill fira att allt är klart och gå till en ordentlig invigning. Det är extra kul att landshövdingen (Thomas Carlzon), som var hos oss i januari, kommer tillbaka och håller i invigningen, säger Patrik Axelsson. 

Sorteringshallen har varit igång sedan i mars, gårdsbutiken öppnade i början av juni och matstudion är helt klar och redo för utbildningar och konferenser från och med i höst. 

– Som besökare har man möjlighet att följa hela potatislinjen och provsmaka årets potatisskörd, säger Axelsson och fortsätter: 

– Vi vill slå besöksrekord så 8 000 besökare är målet. Vi måste ha bra väder och vi har hela tiden en vision om att vara transparanta, visa vad vi gör och stå för vad vi gör. Det är grundpelarna när man säljer produkter på lokala planet, säger han.

"Vi gör det för bygden" 

Potatisfestivalen har i övrigt ett digert program med matmarknad med många lokala producenter och det finns ett 50-tal utställare i form av företag och föreningar på plats. Det blir också maskinvisning, konstutställning, barnaktiviteter i massor, musik med Elin Namnieks och Peje Johansson är konferencier. 

– För oss är det något som vi gör för hela bygden. Vi vill visa hur mycket lokal mat det finns och allmänheten är intresserade av att se var maten kommer ifrån. Vi gör det för bygden och för företagen, säger Patrik Axelsson och fortsätter:

– I år har vi mer parkering än någonsin så det är ingen begränsning. Vi på Axelssons i Aby har en förhoppning om att servera över 1 000 potatisvåfflor som vi har i gårdsbutiken. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt