Annons:

SD-politiker har sett flyktingbarn röka – nu vill hon ha svar

Sverigedemokraternas Anneli Jakobsson menar att hon sett de ensamkommande flyktingbarnen röka utanför Vimarhaga. Foto: Simon Henriksson

SD-politiker har sett flyktingbarn röka – nu vill hon ha svar

Enligt Sverigedemokraternas Anneli Jakobsson har hon flera gånger passerat Vimarhaga när de ensamkommande flyktingbarnen rökt cigaretter. Nu vill hon veta vad socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) tänker göra åt situationen.

Annons:

Det är i en interpellation, som fullmäktigeledamoten Anneli Jakobsson (SD) lämnat in till kommunfullmäktige, som SD-politikern ber om förtydliganden från socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). SD-politikern vill ha svar kring vad nämndens ordförande tänker göra för att förhindra att barnen röker på demensboendet Vimarhaga, som sedan i höstas fungerat som boende för ensamkommande flyktingbarn. 

Anneli Jakobsson har, enligt henne, flera gånger passerat Vimarhaga och sett hur de ensamkommande flyktingbarnen står ute och röker. "Vid ett flertal tillfällen då vi har promenerat förbi har vi observerat hur ungdomar/barn står i en klunga vid entrédörren och röker", skriver hon i interpellationen. Hon har också gått förbi Vimarhaga och sett att de ensamkommande släcker sina cigaretter mot fasaden, skriver hon. Dessutom ska de ha stått vid gaveln mot bilparkeringen och rökt. Anneli Jakobsson vill också att de askkoppar som sattes upp för att användas på Vimarhaga monteras bort så länge ensamkommande barn bor där. 

Hon tror inte heller att rökproblemen är specifika för just det här boendet. 

"Barnen är ju vår framtid", skriver hon. 

Flera frågor formulerade

Följande frågor har Anneli Jakobsson formulerat i interpellationen:

* Vad tänker ni göra för att få en rökfri miljö?

* Barnen är bara i början av livet och har inte hunnit röka så länge, men hur har ni tänkt er att bryta detta beteende, innan den unge har fastnat i rökbegäret?

* Finns det någon rökavvärjningskurs eller liknande att erbjuda barnen?

* Kommunen har ansvaret för dessa barn. Varför tillåter ni rökning och eftersom alla är under 18 år, hur får de tag på cigaretter?

Interpellationen är daterad till den 22 april och riktas till Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt