Annons:

Kommunen utökar sitt mottagande av ensamkommande

Sverigedemokraternas Anneli Jakobsson höll inte med övriga och partiet reserverade sig mot beslutet. Foton: Linus Johansson

Kommunen utökar sitt mottagande av ensamkommande

Vimmerby kommer utöka sitt mottagande av ensamkommande barn. Det beslutades efter en kortare debatt sent igår kväll. Sverigedemokraterna var enda parti som reserverade sig mot beslutet.

Annons:

Över 30 000 ensamkommande barn väntas ta sig till Sverige 2015. Och Migrationsverkets prognos för 2016 är på nytt hög. 

Nu väljer Vimmerby kommun att utöka sitt mottagande av ensamkommande barn. Det beslutade fullmäktige sent igår kväll, lite i skymundan av budgetbeslutet. 

Länsstyrelsens fördelningstal pekar på 88 ensamkommande barn till Vimmerby nästa år. 

– Med rådande omständigheter i världen så ska vi hjälpa de barn som behöver hjälp. Dessa barn har lika stor rätt som oss till ett värdigt liv. Det är också positivt att få in barn som nästan är färdiga skattebetalare, som vi bara behöver hjälpa i slutskedet, sade Pia Young (V) i talarstolen. 

SD höll inte med

Sverigedemokraternas Anneli Jakobsson höll inte med. 

– Arbetslösheten bland utrikesfödda är ju skyhög, vart skulle dessa arbeten finnas? Idag har Sverige ett gott rykte, men desto fler som kommer ju svårare blir det med boende. Vi reserverar oss mot det här beslutet. 

Anneli Jakobsson (SD) ifrågasatte också varför kommunen enbart har avtal om ensamkommande pojkar. Hon fick medhåll av Magnus Gustafsson (M). 

– Jag är emot all form av sortering av människor och det är lika viktigt att flickor får komma. Inlägget kommer från ett parti vars äkthet i frågan jag hyser tvivel kring. Men för min del är det självklart, vi ska ta emot dem som behöver mat och husrum. Jag tycker inte att kön ska vara ett hinder, utan ett barn är ett barn och välkommet. 

Tecknar bara avtal med pojkar

Socialnämndens ordförande, Eva Berglund (S), förklarade varför kommunen endast tecknar avtal om pojkar. 

– Då vet vi vad vi får, då får vi pojkar i en viss ålder. Vi har sagt att vi tar emot pojkar eftersom att det mest är pojkar som kommer. Andra kommuner tar ansvaret för flickor. 

Gudrun Brunegård (KD): 

– Jag tror att skälet är riskerna för unga pojkar som stannar. De riskeras att tvingas in i konflikter och att bli kanonmat. Hade det varit min son hade jag aldrig tvekat, jag hade skickat i väg honom. Dessutom är det större risker för flickor att ta sig genom Europa. Jag yrkar bifall, för vi har ett humanitärt ansvar och det är bra att Vimmerby tar det och utvidgar sin kvot. 

Socialnämnden ska nu teckna nya avtal med Migrationsverket för 2016. 2015 års avtal har vida överskridits. Migrationsverket har sedan i somras till följd av den ökade tillströmningen klivit in i steg fyra, som innebär att de anvisar barn till kommunerna oavsett om kommunerna har kapacitet för att ta emot dem eller inte. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt