Annons:

  • JUST NU: INTERNATIONELL STORKONCERN KÖPER VIMMERBYFÖRETAGET

    I dag bev det klart att en internationell storkoncern förvärvar ett Vimmebyföretag. Foto: Micael Rundberg

  • JUST NU: INTERNATIONELL STORKONCERN KÖPER VIMMERBYFÖRETAGET

    Stephan Petersson, Autolack, och Jonas Karlsson, Pierre Billackering Sverige AB, bekräftar affären med ett handslag. Foto: Privat

JUST NU: INTERNATIONELL STORKONCERN KÖPER VIMMERBYFÖRETAGET

Nu är det klart att en internationell storkoncern köper upp Vimmerbyföretaget Autolack. Företaget blir därmed en del av Europas största aktör inom autolackering, med cirka 100 anläggningar i Danmark, Tyskland och Sverige.

Annons:

Det danska företaget pierre.dk Autolakering A/S har på några få årtionden växt till att bli den största och kanske också modernaste aktören inom autolackering i Europa.

Koncernen, som idag till huvuddelen ägs av tyska finansiärer, driver närmare 50 anläggningar i Danmark, ett 40-tal i Tyskland och drygt 20 i Sverige. Det senaste tillskottet till familjen är Autolack, Stephan Petersson och Johanna Blom Peterssons familjeföretag i Vimmerby.

Affären blev klar tidigare i veckan.

"Vi har höga ambitioner"

Jonas Karlsson är verksamhetsutvecklare inom svenska Pierre Billackering AB. Tidigare drev han egen lackeringsfirma, och hans bolag var det första svenska att köpas upp av pierre.dk år 2011.

– Autolack är ett stabilt och fint företag som har funnits i många år och med riktigt bra yrkesfolk. De fyller med råge alla de kriterier vi söker när vi förvärvar företag. Vi har höga ambitioner med Autolack, säger han.

– Det är tufft att driva mindre företag i den här branschen i dag med alla krav som ställs. Autolack kommer fortfarande vara det lokala företaget, men som i fortsättningen kommer kunna dra nytta av stordriftsfördelarna. Vi kan sätta in resurser, arbetskraft och support om det behövs, men har också möjlighet att fördela om jobb och flytta volym inom koncernen.

"Garanti för företagets fortsatta utveckling"

Stephan Petersson, som fram tills nu har ägt och drivit Autolack tillsammans med frun Johanna Blom Petersson, berättar om affären:

– Pierre.dk har varit på mig i två år om detta, och nu kändes det som rätt läge. Det som händer rent praktiskt är att jag har kvar min anställning i fem år, med några olika klausuler inskrivna. Min nya försteman börjar redan i januari, så nu kommer det bli en upplärningsperiod med honom.

Vad var det som fick er att bestämma er för att sälja?
– Om man ser in i framtiden, som vi alltid har försökt göra, så kommer marknaden i allt större grad kräva stordrift. Dessutom kommer Autolack nu få tillgång till så mycket annat som ger bolaget fördelar. Jag tror att det här är en garanti för bolagets fortsatta utveckling i Vimmerby, säger Stephan Petersson.

Kommer expandera ytterligare

Jonas Karlsson på Pierre Billackering är inne på samma sak.
– Det lokala utvecklingsarbetet kommer fortgå som tidigare, men med den skillnaden att man nu kommer ha många kollegor att ta hjälp av.
– Även för Stephan tror jag att det kan komma att bli lite annorlunda, men trevligare. Han blir en i ett jättestort kontaktnät i Sverige och i andra länder i Europa.

Jämfört med Danmark är den svenska marknaden klart större inom lackeringsbranschens, så fler förvärv i Sverige är att vänta.
– Vi expanderar sakta men säkert, och kommer etablera på ytterligare fler ställen, säger Jonas Karlsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt