Annons:

Företaget siktar på att etablera sig på Krönsmon – kan dubblera personalstyrkan

Stephan Petersson och Johanna Blom Petersson i samband med att de fick pris som årets lackverkstad 2018. Foto: Arkivbild

Företaget siktar på att etablera sig på Krönsmon – kan dubblera personalstyrkan

Autolack är nästa företag att teckna optionsavtal på Krönsmon. Företag har bokat två tomter – och ser stor utvecklingspotential.
– Jag tror att vi kan växa det dubbla utan problem, säger företagets vd Stephan Petersson.

Annons:

Att Autolack Industrilackering AB har planer på expansion har varit känt länge. Redan 2019 berättade företaget om sina planer, men tankarna på expansion bromsades av en väg mellan den egna fastigheten och en arranderad tomt med köpoption på andra sidan gatan. 

Kommunen och Autolack träffades flera gånger och diskussionen har fortsatt. 

Nu står det klart att Autolack har bokat två tomter på Krönsmon, tomt nummer tre och fyra på industriområdet. Totalt handlar det om cirka 20 000 kvadratmeter. 

– Vi har varit trångbodda och haft svårt att växa på ett bra sätt. Vi har hållit på med arbetet länge, men så kom coronan. Då tänkte vi att vi kör på och att coronan skulle lägga sig, men så kom den andra vågen. Vi vet inte hur framtiden ser ut, men vårt mål och vår förhoppning är att fullfölja detta, säger Stephan Petersson, vd för Autolack.

På den digitala pressträffen berättar han att företaget vill bygga en fabrik mitt i området med utlastning åt ena hållet och ett kontor framåt för att ha möjlighet att växa ytterligare. 

– Då kan vi växa åt sidorna, det är det som är tanken.

Vad ser du för utvecklingspotential och hur många nyanställningar kan det innebära?

– Jag tror att vi kan växa det dubbla utan bekymmer, men jag vill inte säga för mycket i dag. Vi är 13 anställda i dagsläget. 

Fick erbjudande från annan kommun

Tidsperspektivet är också något ovisst för företaget, som har både lokala kunder och stora företag utomlands.

– Innan coronan var meningen att vi skulle vara igång till vårdagarna. Nu är det mer ovisst. Vi hoppas att det här blir bra och att coronan försvinner. Vi kan se hur det påverkar våra kunder. Vi har väldigt bra kunder, men det har sjunkit med 20 procent ungefär. Vi är inget varumärke för Vimmerby riktigt, ingen vet vad vi håller på med fast vi gör stora saker. Exempelvis lyxkryssningen AidaNova är målad till 70 procent i Vimmerby. Åbro vet ju alla vad de gör, säger Stephan Petersson. 

Har det varit aktuellt att flytta till en annan kommun?

– Vi fick ett erbjudande av Uppvidinge kommun.

Var det aktuellt för er?

– Vi har alla medarbetare här och utan sina medarbetare är man ingenting. 

Har det betytt mycket för er att andra har gått före på Krönsmon?

– Det är alltid lättare när någon har börjat. När vi var där gick det knappt att ta sig fram, nu börjar vägar bli gjorda och så vidare. 

Stolt och glad kommunledning

Kommunledningen är förstås nöjd över lösningen.

– Diskussionen har pågått i snart ett år. Det är fantastiskt bra att näringslivet tillsammans med kommunen ges den här möjligheten till optionsavtal. Det gör att företag under en tid kan jobba med att se över vilken typ av lokalitet och fabrikslokal man behöver ha och göra det i lugn och ro. Nu har vi undertecknat ett optionsavtal för två tomter som i nästa steg förhoppningsvis blir ett säljavtal. Det känns väldigt bra och vi är glada att ett bra och stabilt lokalt företag vill växla upp, säger utvecklingschefen Thomas Svärd. 

Kommundirektören Carolina Leijonram jublar också åt optionsavtalet.

– Det är fantastiskt roligt att ett fint Vimmerbyföretag med specialistkunskaper väljer att satsa på Krönsmon. Vi är jättestolta över det här. Kommunen har varit snabbfotad och lyhörd för att möta upp de behov som finns, säger hon. 

Marie Nicholson (M) säger att hon gläds åt att det är ett lokalt företag som etablerar sig på Krönsmon.

– Det är minst lika bra att lokala företag etablerar sig på Krönsmon. Det är en otrolig tillgång för våra företag att man kan växa utan att behöva lämna kommunen. Det är en styrka.

Ola Gustafsson (KD):

– Det här optionsavtalet är en glädjande nyhet lagom till jul. Nu har man hittat en lösning tack vare att vi har tomter på Krönsmon.

Efter uppgörelsen med Autolack är sju tomter på Krönsmon uppbokade. En av dessa är också såld.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt