Annons:

Helén firar jul på jobbet – möt Vimmerbys nya kyrkoherde

Vimmerbys nya kyrkoherde Helén haft en gudstro ända sedan barnsben, även om hon under en period i tonåren kallade sig för ateist. ”Samtidigt bad jag varje dag. Jag var väldigt sökande. Jag brukar säga att Gud fick jobba hårt med mig”, säger hon. Foto: Josefine Antonsson

Helén firar jul på jobbet – möt Vimmerbys nya kyrkoherde

Hon brinner för det själavårdande arbetet och vill att alla ska känna sig välkomna till kyrkan. Möt Vimmerbys nya kyrkoherde Helén Elfving.

Annons:

När vi ses på pastorsexpeditionen i Vimmerby är det en dryg månad kvar till julafton. Jul- och adventstiden kan vara hektisk för de som jobbar inom kyrkan – kyrkoherde Helén Elfving inräknad. 

– Det är mycket gudstjänster kring jul, dessutom ökar trycket på kyrkans diakonala arbete den här tiden, berättar hon.

Eftersom Helén bara jobbat som kyrkoherde sedan 1 juli har hon dessutom fullt upp med att lära sig sitt nya jobb. Det är nya utmaningar hela tiden och arbetsdagarna är ofta långa.  

– Men jag har bra stöd från kunniga medarbetare och kyrkorådets ordförande. Jag har även en bra mentor, berättar hon och säger att hon är glad för förtroendet att få leda pastoratets arbete i den nya rollen som kyrkoherde.

– Det känns kul att få jobba långsiktigt och förhoppningsvis vara med och bidra till positiv förändring. Jag vill bland annat jobba för att alla ska känna sig välkomna till kyrkan. Jag vill också sänka trösklarna så att fler vågar engagera sig ideellt.   

*

Helén Elfving har inte alltid varit präst. Hon är utbildad socialpedagog och har tidigare arbetat som bland annat skolkurator och socialsekreterare på Vimmerby kommun. Men redan när hennes barn –som är födda 88, 90 och 92 – var små funderade hon på prästyrket.

– Då var det inte lika enkelt att utbilda sig på distans, så det fungerande inte rent praktiskt. Men några år senare kom tankarna tillbaka och då var möjligheterna större. Jag jobbade 80 procent som socialsekreterare samtidigt som jag pluggade prästutbildningen, som är 5,5 år, på distans. Sista året läste jag i Uppsala.
2011 prästvigdes Helén och har efter det arbetat i flera olika församlingar i trakten. Hon brinner särskilt för det själavårdande arbetet.

– Jag har mycket utbildning inom själavård och har tyckt om att arbeta med begravningar och efterlevandevård, berättar hon.

*

Som kyrkoherde jobbar Helén mycket administrativt, vilket gör att det finns mindre utrymme i tjänsten för gudstjänster och kyrkliga handlingar som dop, bröllop och begravningar. Numera arbetar hon ungefär en helg i månaden, jämfört med tidigare tre. Men på julafton är hon i tjänst.  

– Ja, jag firar jul genom att jobba! Jag har samling kring krubban Tuna kyrka och är på Solgläntan i Tuna. Sedan hinner jag förstås fira med min familj också.

Josefine Antonsson

Fotnot: Artikeln publicerades först i vårt julmagasin. Hela magasinet kan du läsa här.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt