Annons:

Slutnotan för avtalen kan landa på 100 miljoner

Slutnotan för industriavtalen kan landa på cirka 100 miljoner kronor för Vimmerby kommun. Foto: Jakob Karlsson

Slutnotan för avtalen kan landa på 100 miljoner

Industriavtalen med Åbro och Arla har blivit en dyr affär för Vimmerby kommun. Sedan åtminstone 2010 har kostnaden legat på 6-7 miljoner per år. – Den här typen av avtal är inte ovanligt, säger samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi.

Annons:

Kommunen har sagt upp avtalen med Åbro och Arla, men avtalen var skrivna på 16 år och går inte ut förrän den 31 december 2019. Fram till dess får skattebetalarna fortsatta att finansiera reningen av jätteföretagens spillvatten.

Den nuvarande kostnaden ligger på cirka sju miljoner kronor per år, men den ska ha ökat jämfört med inledningen av avtalsperioden. Någon exakt beräkning av av vad avtalen har kostat Vimmerby kommun finns inte i dagsläget – men det handlar om många miljoner.

”Varierar från år till år”

Kostnaden för avtalen kom i dagern sedan VA-verksamheten fördes över till Vimmerby Energi & Miljö AB vid årsskiftet 2009/2010. Sedan dess har kommunen årligen ersatt VEMAB med sju miljoner kronor för kostnadstäckning av avtalen med Åbro och Arla.

– Det finns ingen beräkning gjord och det varierar lite grann från år till år. Det ligger mellan sex och sju miljoner och jag måste titta på det för att säga en exakt summa.

Räknar man med sex miljoner per år landar avtalen totalt på 96 miljoner kronor, men kommunens kostnad ska alltså ha varit lägre under avtalens inledande år. Räknar man på en snittkostnad på fem miljoner per år landar slutnotan på 80 miljoner kronor.

”Vet inte bakgrunden”

I höstas sa kommunen upp avtalen och i morse berättade Dagens Vimmerby att VEMAB tagit fram nya avtal som Arla och Åbro muntligen har godkänt – och som går ut på att företagen själva ska betala för reningen av sitt spillvatten.

– Jag tycker att det är helt okej att man tar fram ett nytt avtal. Såna här avtal som vi har nu är inte ovanliga, men jag kan inte säga hur vanligt det är.

Vad tycker du om storleken på subventionen?

– Jag kan inte ha några synpunkter på det för jag vet inte bakgrunden. Det här var före min tid.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt