Annons:

Projekteringen dröjer – oklart när arbetet kan påbörjas

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder på AL-skolan senast den 1 december 2016. Då kommer kommunen inte ens ha hunnit klart med projekteringen. – Konsulterna hade för mycket att göra, säger fastighetschefen Rolf Johansson.

Annons:

Senast den 1 december ska kommunen ”åtgärda de brister i skollokalerna som uppkommit av eftersatt underhåll, så att lokalernas hållfasthet, säkerhet, hygien och funktion säkerställs”. Så heter det i Arbetsmiljöverkets rapport – och om kommunen inte uppfyller kravet riskerar man vite.

Redan nu står det helt klart att kommunen inte har en chans att uppfylla kravet. Projekteringen av AL-skolan skulle ha inletts redan i vår, men har fått skjutas fram på grund av hög arbetsbelastning för konsulterna.

– Vi låg i startgroparna och skulle komma igång, men konsulterna som vi har påbörjat projektet med har för mycket att göra. Nu siktar vi på projekteringsstart i augusti, säger fastighetschefen Rolf Johansson.

Över 40 miljoner kronor

Projekteringen kommer att ta mellan sex och nio månader. När byggnationen kan komma igång är högst oklart.

– Det är jättesvårt att säga. Det beror på vad det kostar och vad vi kommer fram till. Säger jag något så ljuger jag bara.

Upprustningen av AL-skolan har tilldelats medel ur investeringsbudgeten från och med 2017. Kostnaden är bedömd till 42 miljoner kronor.

– Vi har gjort en utredning och vet vad vi ska göra när det gäller installationer. Vi ska byta stammar, byta fönster, få ny akustik, installera nya fläktar, det är genomgripande saker.

”Jättetråkigt”

Enligt Arbetsmiljöverket varierar temperaturen väldigt inomhus, från tio grader på vintern till 30 grader på sommaren.

– Jag har ännu inte läst den och har inte hört något om det. Det gäller alla lokaler, det är kallare på vintern och varmare på sommaren. Enda sättet att lösa det är med luftkonditionering, det har inte med ventilation att göra.

Hur ser du på personalens och elevernas förutsättningar på AL-skolan?

– Det är inte roligt och synd både för elever och personal, men jag tror inte att det är ovanligt. Det är mycket som en kommuns pengar ska räcka till. Man har gjort grejer undan för undan där det brunnit som mest, men självklart tycker vi att det här är jättetråkigt. Vi vill ha det på ett annat sätt.

Behov runt 200 miljoner

Kommunens fastigheter har ett enormt renoveringsbehov. Tidigare har DV berättat att den lista som fastighetsförvaltningen tagit fram innehåller åtgärder för cirka 200 miljoner kronor.

– 200 miljoner är rätt nära sanningen, men det är levande dokument och just nu kan det lika gärna vara 160 miljoner eller lite mer än 200.

Förvaltningschefen Birgitha Sahlin vill avvakta att kommentera ärendet. På tisdag träffar förvaltningsledningen Arbetsmiljöverket för att diskutera arbetsmiljösituationen i kommunens skolor. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt