Annons:

ICA-Per vill hitta lösningar tillsammans med krögarna:

Per Lindqvist vill hitta lösningar tillsammans med krögarna. Foto: Ossian Mathiasson

ICA-Per vill hitta lösningar tillsammans med krögarna: "Vill kunna äta lunch efter krisen"

ICA Kvantum är mycket positiva till att sälja matlådor från restaurangerna i butiken. Det säger ägaren Per Lindqvist.
– Man vill kunna gå ut och käka lunch när den här krisen är över.

Annons:

I fredags berättade vi om Wisam Salims förslag för att hjälpa restaurangnäringen i Vimmerby att klara av coronakrisen. 

Komiskt i sammanhanget är att ICA Kvantums ägare Per Lindqvist redan tidigare börjat titta på en sådan lösning.

– Jag träffade en kollega på ett möte för några veckor sedan och då diskuterade vi det här i anslutning till det här med att det hamstras varor samtidigt som fler och fler inte vill gå ut och käka. Då berättade han om sin idé och jag tyckte det lät vettigt, säger Per Lindqvist. 

I torsdags var han och åt lunch i Vimmerby mycket digra lunchutbud.

– Det märktes en jätteskillnad och så är det nog på flera ställen i stan. Vi har 17-18 000 kunder i veckan och skulle på sätt kunna vara en hjälpande hand genom det här. Jag ringde till ett lunchställe och pratade med en krögare i butiken också. Min tanke är inte att ta någon ersättning för det här, utan endast för att hjälpa dem att hålla igång verksamheten och hitta lösningar för att deras produkter ska synas.

Så du är inte intresserad av någon avans?

– I det här fallet känner jag att det inte handlar om det. Jag ser det ur ett långsiktigt perspektiv och kan vi hjälpa till med kundflödet, så tänker jag inte lägga på något i den lösningen. Det handlar snarare om att de, vilka de nu är, vill testa det här. Det ligger mycket på restaurangnäringen att fundera på olika tänkbara lösningar för det här. Men jag tror att det är en god idé och att det finns en möjlighet att genomföra det.

"Bra om vi kan gå samman"

Han är noga med att betona att ingen lösning är i mål ännu, men att det finns goda chanser att få till något. 

– En del kanske kan stå för en lunchlösning och någon annan för en kvällslösning eller att man bokar in en helgmeny och sedan hämtar den här på fredagseftermiddagen. Det flödar förstås en massa praktiska tankar i det här också, men det går att spåna vidare. Bollen ligger hos restaurangerna kan man väl säga.

Har du pratat om det här med andra butiker i Vimmerby också?

– Jag har inte pratat med andra butiker än och det är klart att alla har olika förutsättningar kring utrymmen. Jag ser flera olika alternativ oss hos. Vi skulle till exempel kunna frigöra kylutrymme i butiken och plocka bort annan färdigmat för att ge utrymme till restauranger som vill sälja via oss. Det kan vara en del av vårt bidrag att hjälpa till i allt det här och tärningen är kastad i alla fall. Jag tror att det skulle bli ett möte på kommunen i början av nästa vecka också där den här frågan skulle lyftas. När saker ingen har upplevt tidigare är det bra om vi kan gå samman för att överleva. 

Han hoppas att Vimmerbyborna skulle uppskatta det. 

– Förhoppningen är att de sluter upp kring det här och att man tar tillfället att stötta restaurangnäringen. Vi bryr oss och vill se till att lösningarna finns. Kanske kan det trigga mina kollegor också. Får vi ut det här så fler är på är det jättebra. Sedan måste man självklart hitta lösningar som funkar praktiskt och att märkningar är godkända och så vidare.

"Vill kunna käka lunch"

Per Lindqvist säger att han varit i kontakt med kollegor i andra städer som testar liknande lösningar.

– Jag har varit i kontakt med en butik som skulle leverera ut 400 portioner. Nu är det en betydligt större stad i och för sig, men förhoppningen är att det åtminstone kan ge något. Om det sedan är samma restaurang eller om man ska ha någon turordningslista får vi diskutera, säger Per Lindqvist och fortsätter:

– Man vill ju ha någonstans att gå ut och käka lunch när den här krisen är över. Så enkelt är det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt