Annons:

Kommunen får för få anbud vid upphandlingar – nu ska krafttag tas

Jacob Käll (C) säger att kommunen nu ska ta krafttag för att få till fler anbud. Foto: Simon Henriksson

Kommunen får för få anbud vid upphandlingar – nu ska krafttag tas

Att andra också har bekymret är ingen tröst. Nu ska kommunen ta krafttag mot att för få anbud kommer in vid offentliga upphandlingar.

Annons:

Att Vimmerby kommun har svårt att locka anbudslämnare vid offentliga upphandlingar är ingen hemlighet. Nu vill man göra något åt problemet.

– Vi har haft Svenskt Näringsliv här på besök och hade en dialog med dem för att få ökad kunskap kring hur vi ska agera för att få ett ännu bättre företagsklimat. Det var intressanta diskussioner. Rankingen pratas det ofta om, men om man bortser från den så är vårt samlade omdöme godkänt. Det är okej här helt enkelt, säger kommunalrådet Jacob Käll (C). 

Att det samlade omdömet är godkänt är inget unikt för Vimmerby.

– Alla kommuner i länet ligger i princip lika utom Mönsterås. Det är Mönsterås som sticker ut positivt, men det är ett omdöme och ett betyg vi vill öka.

Bekymmer med offentlig upphandling

Något som ofta dyker upp är frågan kring offentlig upphandling.

– Det påpekas alltid att det är besvärligt kring upphandlingen. Vi får alldeles för få anbud generellt sett och även om det är så för många, hjälper det ju inte oss. Det ser ut så här med offentlig upphandling tyvärr. 

Kommunen får i snitt två eller färre anbud per upphandling.

– Det kan förstås variera, men det är så snittet ligger. Det beror förmodligen på att man tycker det är krångligt och att det ser tråkigt ut när man får förfrågningarna.

Ska sitta ned tillsammans

Kommunstyrelsen vill nu göra någonting åt detta, så att fler lokala företag erbjuder sina tjänster och produkter vid upphandlingar.

– Därför har vi bestämt att vi ska sätta oss tillsammans kommunen, inköpscentralen och Svenskt Näringsliv. Vi kommer träffas nu i september för att hitta en väg framåt. Det är en högprioriterad fråga som vi jobbar med, säger Jacob Käll.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt